likeBalaton.hu | 2023.06.10. 18:00
120 cm fölé fog emelkedni a Balaton vízszintje
A Balaton átlagos vízállása 5 centimétert emelkedett az elmúlt 4 nap alatt, péntekre elérte a 120 centiméteres szabályozási szintet a vizugy.hu adatai szerint. A vízszint a további csapadék miatt még emelkedhet, de nincs információ a Sió-zsilip megnyitásáról.

Utoljára két évvel ezelőtt volt arra példa, hogy a Balaton vízszintje meghaladta a szabályozási szintet, és érdemi vízeresztés történt a Sió-zsilipen.

A szabályozási szintet a siófoki vízmércéhez viszonyítják, a tó átlagos mélysége 3,8 méter.

Ilyen most a vízállás Siófokon, az Aranyparton
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Megnövekszik még néhány centivel

Horváth Ákos, az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki obszervatóriumának vezetője az MTI megkeresésére elmondta: a mostani Medárd-időszakban jelentős csapadék érkezett a tóra és a vízgyűjtő területére is. Az elmúlt öt nap során Siófokon 50, Fonyód térségében 66, Keszthely térségében 24 milliméternyi, a Zala folyó felső vízgyűjtő területére 50 millimétert meghaladó mennyiségű csapadék hullott.

A meteorológus rámutatott, a tó vízgyűjtőjére érkező esők, zivatarok még várhatóan hoznak egy-két centiméternyi vízszintemelkedést a következő napokban a befolyókon keresztül.

A hétvégén még kialakulhatnak újabb záporok, zivatarok, de ezek területi átlagban már kevesebb csapadékot jelentenek, mint az eddigiek, hétfőtől pedig jelentősen csökken a csapadékhajlam a térségben – tette hozzá.

Megjegyezte, a jövő hét végétől van arra esély, hogy ismét esősebbre fordul az időjárás.

2023. június 9-én érte el a 120 cm-t az átlagos vízállás
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Akár ki is nyithatnák a Sió-zsilipet

A Balaton üzemeltetési szabályzata szerint a 120 centiméter (+/- 6 centiméter) esetén nyitható meg a Sió-zsilip. A napokban gépek lepték el a zsilip és a Sió-csatorna környékét, hogy a medrét rendbe tegyék.

Az Országos Vízügyi Igazgatóság egyelőre nem adott ki tájékoztatást arról, kinyitják-e a Sió-zsilipet,

de az tudható, hogy több hajó, köztük a Balatoni Hajózási Zrt. 5,7 milliárd forintból elkészült két új kompja és két új katamaránja várakozik kellő vízeresztésre egy ideje, hogy eljusson a Balatonra a Sión keresztül.

 

Vízügyi szakemberek korábbi tájékoztatása szerint 10-15 centiméternyi vízszintcsökkenéssel jár a tó számára a nagyhajók felhozatala a csatornán.

Forrás: MTI

Nyitókép: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva