likeBalaton.hu | 2023.06.09. 08:00
A Egry József, a Balaton festője munkáiból nyílik hatalmas kiállítás
A felújítási munkálatok után Egry József 140 – Balaton, Szicília, Nervi című kiállítással nyitja meg kapuit a látogatók előtt június 24-én a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum.

A Laczkó Dezső Múzeum országosan védett műemlék épülete a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program (VEB2023 EKF) támogatásával újult meg. A munkálatok eredményeként teljes körűen felújították a 120 éves épület kiállítótereit, belső helyiségeit. A mai elvárásoknak megfelelő múzeumi kiállító- és látogatóterek létrehozása, az épület akadálymentesítése és külső homlokzatának felújítása

mintegy 1,7 milliárd forint támogatás mellett valósult meg.

Gyönyörűen megújult a veszprémi múzeum
Fotó: Facebook/Laczkó Dezső Múzeum

Egry József tárlattal nyitnak

A múzeum a felújítási munkálatok után Egry József születésének 140. évfordulója alkalmából létrejött nagyszabású kiállítással nyitja meg újra kapuit. Az első világháborút követően Keszthelyen, majd Badacsonyban letelepedő Egry Józsefet elsősorban a Balaton festőjeként tartják számon, ám ennél sokkal összetettebb életművet hagyott hátra.

Így a kiállítás sem csupán a balatoni képekre koncentrál, hanem felvonultatja a festő olaszországi tanulmányútjai során készült alkotásokat is.

A tárlat gerincét a múzeum képzőművészeti gyűjteményének mintegy 50 darabot számláló Egry-kollekciója adja. Mivel Egry itáliai képeinek zöme már az 1930-as években közvetlenül magántulajdonba került,

a kiállított művek egy része műgyűjtőktől kölcsönzött darab.

A tárlat további képei fővárosi és vidéki múzeumok gyűjteményeiből érkeznek Veszprémbe.

A kiállítás felvezetéseként a múzeum munkatársai a festővel készült korabeli interjúkat és Nyáry Krisztián Egry Józsefről és Pauler Juliskáról szóló írását is feldolgozták hanganyag formájában. Az online elérhető tartalmak célja, hogy a kiállításra érkező látogatók már ismerjék az alkotó gondolatait és alkotói filozófiáját.

A múzeumban az időszaki kiállítás időtartama alatt tárlevezetéseket, workshopot, élményfestést és borkóstolót is szerveznek, melyekről az intézmény közösségi média felületein tudhatnak meg többet az érdeklődők.

Nyitókép: Facebook/Laczkó Dezső Múzeum

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva