likeBalaton.hu | 2024.05.27. 12:00
15 százalékkal többen érdeklődnek a déli parti ingatlanok iránt
Élénk nyárra számítanak az balatoni ingatlanpiac szereplői. Használt nyaralót már 980 ezer forintos átlagos négyzetméterára lehet kapni, ami olcsóbb, mint tavaly ilyenkor.

A nyaralóövezetek tavaly parkolópályára kerültek az ingatlanpiacon, idén viszont már élénkülés jeleit mutatják – áll az ingatlan.com friss elemzéséből.

A használt nyaraló most olcsóbb

A Somogy vármegyei – azaz a tó déli partján fekvő településeken – idén május közepén több mint 5500 új és használt lakóingatlant kínáltak eladásra, ami 3 százalékos növekedésnek felel meg. Az átlagos négyzetméterárak 1,02 millió forintnál jártak, ami 2 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól – írja a vg.hu.

A Balaton déli partján tapasztalható árcsökkenés leginkább az eladó használt lakásoknak és házaknak köszönhető,

mert az új építésű ingatlanok ára töretlenül emelkedik, és átlagosan már a másfél millió forintot súrolják négyzetméterenként. A használt nyaralók 980 ezer forintos átlagos négyzetméterára viszont olcsóbb, mint tavaly ilyenkor.

Részben az alacsonyabb árak miatt idén 15 százalékkal több érdeklődés érkezett a déli parton fekvő települések eladó ingatlanaira, mint 2023 időszakában. Ezek alapján élénk nyárra számítunk a balatoni ingatlanpiacon

– értékelte az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: „Hasonló a helyzet a Balaton északi parti településein, ahol a kereslet tavalyhoz képest 6 százalékkal erősödött. A kereslet lassabb élénkülése valószínűleg a magasabb áraknak is köszönhető.”

Nagyobb az érdeklődés a déli part, így Siófok iránt is
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Jelentősen nőtt az eladási kedv a balatoni ingatlanpiacon

A szóban forgó településeken 18 százalékkal nőtt a kínálat, vagyis jelentősen nőtt az eladási kedv. Az eladó használt lakások és házak átlagos négyzetméterára kereken egymillió forintot tett ki idén május közepén, ami 5 százalékos emelkedésnek felel meg.

Az új építésű ingatlanok négyzetméterára viszont 1,36 millió forintot ért el az északi parton, ami 3 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

A déli parton Balatonlellén, Balatonföldváron, Balatonőszödön, Balatonszárszón és Szántódon is alacsonyabb árakkal találkozhatnak a vevők a használt lakóingatlanok piacán. A többi településen inkább stagnáltak vagy emelkedtek az árak.

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

 

 

 

Forrás: vg.hu

Nyitókép: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva