likeBalaton.hu | 2023.10.13. 16:00
A Balaton a helyi kiváló borok segítségével lehet az esküvőturizmus fellegvára
Esküvőszervezők kóstolták meg a XX. Balatoni Borok Versenyén résztvevő nedűket. A Balaton és a díjnyertes borok együttesen garantálják, hogy a régióban megtartott esküvők nem csak a párok, hanem a vendégek számára is felejthetetlen élménnyé válnak

– Az esküvői szezonok jelentősen hozzájárulhatnak a Balaton turizmusához. Az őszi és tavaszi időszakban egyre többen tartják itt szertartásaikat. Ennek oka a régió szépsége és az, hogy számos étterem, szálloda minőségi szolgáltatásokkal várja a Balatonra érkezőket – tájékoztatott Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke.

Ebben a régióban a húsz-harminc, de a sok száz fős eseményekhez is több tucat helyszínt találhatnak az érintettek. A szolgáltatók számára jó hír az is, hogy az esküvői turisták jóval többet költenek az átlagnál, és a vendégek legalább 2-3 estét itt is töltenek.

Ráadásul egyre több angol, orosz, holland, olasz pár tartja esküvőjét Magyarországon. Ők általában az ötcsillagos helyszíneket részesítik előnyben,

és akár ötmillió forint feletti összeget is itt hagyhatnak a régióban.

Az esküvői szezonok jelentősen hozzájárulhatnak a Balaton turizmusához
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

A Balaton, mint esküvői desztináció

Éskovács Péter, a Balatoni Turizmus Szövetség tanácsadója szerint Budapest rendkívül népszerű célpontja a legény- és leánybúcsúknak, ám az igényesebb utazók kezdik felfedezni ország más régióit is, a szülőkkel, barátokkal már a Balatonra is elutaznak. Kellő kommunikáció és szervezés mellett néhány év múlva a Balaton olyan esküvői desztináció lehet, mint Toscana. Olaszországban, csak 2022-ben az esküvői turizmus 599 millió eurós forgalmat könyvelhetett el, ami körülbelül 11%-kal több a 2019-es értéknél. 11 000 külföldi házaspár választotta Olaszországot az esküvő helyszínéül. Az idei év végére további, mintegy 10%-os növekedésre számítanak a helyi szakemberek.

Balatoni borok az esküvői asztalon

Az esküvőturizmus fejlődéshez hozzájárulnak az olyan események is, mint amilyet néhány napja, a megújult balatonfüredi Anna Grand Hotel szakemberei szerveztek, itt

Bartos Balázs, a szálloda igazgatója több mint száz esküvőszervezőnek mutatta be komplexum és a régió esküvői kínálatát.

Az eseményen arra is próbálták rávenni a szakembereket, hogy kuncsaftjaiknak ajánljanak balatoni borokat és pezsgőket a ceremóniához. Az esküvőszervezők körében azoknak a boroknak és pezsgőknek különösen nagy sikere volt, amelyek idén vettek részt a XX. Balatoni Borok Versenyén. Az esküvőszervezőknek tartott bor- és pezsgőkóstoló is hozzájárulhat ahhoz, hogy a jövőben több házassággal kapcsolatos ünnepi ceremóniát tartsanak a régióban.

Ezek a borokat kóstolhatták meg az esküvőket szervező szakemberek:

A Balatoni Borrégió Legjobb Fehérbora 2023.: Bujdosó Pincészet cirkáló Rajnai rizling 2022

A Balatoni Borrégió Legjobb Vörösbora 2023.: Garamvári Szőlőbirtok Garamvári Sínai Hegy Cabernet Franc 2019

A Balatoni Borrégió Legjobb Rozébora 2023.: Szabó és Fia Borpince Kékfrankos rozé 2022

A Balatoni Borrégió Legjobb Pezsgője 2023.: Garamvári Szőlőbirtok Garamvári Lellei Furmint Brut2019

A Balatoni Borrégió Legjobb Desszertbora 2023.: Mészáros Pince Sárgamuskotály 2021

Nyitókép: Illusztráció/Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva