likeBalaton.hu | 2023.05.14. 12:00
A balatoni építészetben a táj és a közösség egyaránt fontos
A Magyar Építőművészek Szövetségének podcastja, az Auditórium ebben az évadban a Balatonra látogat. Öt adáson keresztül beszélgetnek a régió építészetéről, fejlesztéséről, múltjáról, jelenéről, jövőjéről.

Persze mielőtt belevágnánk egy ilyen kalandba, nem árt tisztázni, hogy mi is az a balatoni építészet. Egyáltalán, hogyan született meg és hogyan vált olyanná, amilyennek ma ismerjük. Éppen ezért az évadnyitó adásban a téma legismertebb hazai kutatóját, Wettstein Domonkost kérték meg, hogy helyezze képbe az érdeklődőket.

Forrás: Építészfórum

Az Auditórium elmúlt négy évadában a fenntarthatóságról beszélgettek, idén azonban látszólag témát váltanak: öt adáson keresztül a Balaton-régió építészetére fókuszálnak majd. Valójában azonban itt sem távolodnak el eredeti célkitűzésüktől, hiszen az ország talán legproblémásabb, leginkább pusztuló területéről van szó. A tó partján folyó fejlesztések épp úgy fenyegetik a természetet, mint épített örökségünket. Ha valahol, hát itt igazán szükséges lenne a fenntarthatóság szempontját figyelembe venni.

Az első adásban a téma ismert szakértőjét, Wettstein Domonkost, a BME Urbanisztika Tanszékének egyetemi adjunktusát, tanszékvezető helyettesét kérdeztük, akinek néhány hónapja jelent meg Balatoni építészet – stratégiakeresés a huszadik században című könyve. A beszélgetés során természetesen nem csak a balatoni épületek tervezése, hanem a part benépesülése, a fürdőtelepek kialakulás és a közösség fejlesztő ereje is szóba került. A huszadik század társadalmi változásai ugyanis épp úgy leolvashatók a partról, mint az építészeti divathullámok vagy akár a tájtervezési trendek.

Jövő csütörtökön Szemerey Samu, a Kortárs Építészeti Központ vezető szakértője mesél majd az Auditóriumban a Balaton-felvidék helyzetéről, és arról, hogy mi is az az intelligens tájhasználat.

 

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: epiteszforum.hu
Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva