Krausz Andrea | 2022.11.02. 14:00
A hihetetlenül ritka kis hattyú megfigyelésére tódultak a Balatonhoz
Egy kis hattyú keltette fel a madarászok érdeklődését a Balatonnál. Tömegesen tódultak Siófokra, hogy láthassák. Nem egy fióka méretű hattyúról beszélünk, hanem egy Magyarországon igencsak ritkán látható fajról.

A kis hattyú miatt az ország minden részéből érkeztek madarászok. Siófok-Szabadisóstón fényképezték le október 30. és november 1. között. Olyan ritkán lehet ilyen madarat látni a Balatonon, hogy sokan szerették volna élőben is lefotózni. A kis hattyút Kajtár Bence balatonkenesei madarász fedezte fel a vízimadár-szinkron alkalmával.

A Balatonon először 2012-ben figyeltek meg ilyen északi madarat, és azóta is csak most láttak másodszor.

Tehát a tónál ez a második előfordulása ennek a fajnak.

Siófok-Szabadisóstó vasútállomás előtti vízterületen fotózták le a kis hattyút 2022. november 1-jén
Fotó: Péntek István

Kis hattyú a sekély Balatonban

Az előző megfigyelés szintén hasonlóan aszályos évben volt. Mégpedig 2012-ben, amikor Balatonőszödön tűnt fel egy példány. Ráadásul azt is november 1-jén jegyezték fel.
– Az ideihez hasonló aszályos években visszább húzódik a Balaton vize, így kialakul egy sekély rész, ami tele van táplálékkal.

Ez a madarak számára egy Kánaán

– mondta a likeBalaton.hu-nak Pálinkás Andor madarász, aki szerint most, az őszi vonulás időszakában a korábbiakhoz képest is többféle madár figyelhető meg a magyar tengeren.

(Ha szereted a madarakat, és a gyönyörű Balatont, érdemes megnézni ezt a videót!)

Fekete a csőre vége

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerint a kis hattyú (Cygnus columbianus) hazánkban ritka kóborló. A hozzá nagyon hasonló énekes hattyútól kisebb mérete és nagyobb kiterjedésű fekete csőrvége különbözteti meg. Nálunk a téli időszakban figyelhető meg egyesével vagy kisebb csapatban.

Ezek a példányok telelőterületeik felé vonulva pihennek meg nálunk.

Eurázsia északi területein költ, az énekes hattyúnál többnyire északabbra. Főleg lápos, fátlan tundrák kisebb tavain telepszik meg. Fészkét lehetőség szerint kis szigetre építi. 35 napig kotlik 3-5 tojásán. További másfél hónap telik el, míg a fiókák teljesen röpképessé válnak. Főleg vízinövényeket fogyaszt, de emellett a szárazföldön is előszeretettel legel, valamint kis mennyiségű állati eredetű táplálékot is eszik.

Fekete a csőre vége
Fotó: Péntek István

A Kárpát-medencében alkalmi vendég

Megfigyelések szerint sarkvidéki költőterületén majdnem átmenet nélkül érkezik meg a tél, így a hattyúnak délre kell vonulnia. Északnyugat-Európába, sőt néha egészen a Földközi-tengerig is eljutnak.

Hazánkat azonban csak nagyon ritkán érintik.

Ezért is kelt feltűnést az érkezése. 2022 februárjában már volt megfigyelése a fajnak Győr-Moson-Sopron megyei Fehértón is láttak kis hattyút.

Nyitókép: Péntek István

 

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva