Krausz Andrea, Mihály Szilvia | 2022.09.24. 07:00
Állatpark és madárkert is nyitva lesz a Balatonnál
Állatpark és madárkert is látogatható lesz a jövőben a Balatonnál, hiába ért véget a nyári szezon. Sok helyen a rezsi- és a takarmányárak növekedése ellenére is igyekszenek fennmaradni. Van, ahol napelemes rendszert építenek ki.

Állatpark és madárkert is működik a jövőben Siófokon, Keszthelyen és Kerekiben.

Nem zár be, és az árat sem emel a siófoki állatpark

Télen sem tervezik a leállást a siófoki Bella Állatparkban. A 100 állatot, köztük 12 alpakát és 7 tevét bemutató látványosság eddig is egész éven át nyitva tartott. A továbbiakban is a folyamatos működés mellett döntöttek.
– Semmivel sem lenne jobb a helyzet, ha bezárnánk – mondta Varga Béla. – Vannak vízi madaraink, páváink és különféle baromfiféléket is lehet látni. A legértékesebb állataink az alpakák, és a kétpúpú tevék, amelyek bírják a hideget. A kétpúpú az eredeti élőhelyén is elviseli a mínusz 20 fokot.

Az állatoknak tehát nincs szükségük különösebb fűtésre. Viszont sok minden drágult, felment a takarmány ára.

Egy évre elegendő széna, szalma és a szemes takarmány tartalékunk van, ezeket beszereztük korábban – emelte ki a siófoki állatkert vezetője.

A Bella Állatpark hétfő kivételével minden nap sötétedésig várja a látogatókat. A belépőjegyek árát sem emelik meg az őszi-téli időszakban. A tulajdonos szerint egyelőre kivárnak, és remélik, hogy javulni fog a gazdasági helyzet.

– Korábban hobbiként indult ez a vállalkozás, mert szeretem az állatokat, de ez most már sokkal többet jelent, mint holmi kedvtelés. Az állatoknak élelemre van szükségük, biztosítani kell és a jólétüket. A távlati célunk az, hogy fejlesztünk.

Optimista vagyok, bízom benne, hogy meg tudjuk valósítani a további terveinket

– fogalmazott Varga Béla.

12 kétpúpú teve is várja a látogatókat Siófokon
Fotó: Bella Állatpark

A keszthelyi állatpark egész évben várja a látogatókat

A Festetics-kastély parkjában található állatpark igazán különleges, hiszen itt csak madarakat láthatsz. Abból viszont többszázat. A Madárparkban egész évben megcsodálhatod az önfeledten csivitelő, úszkáló vízimadarakat és szárazföldi társaikat. Akár kézből is etetheted az ősz közepére színes tollazatúra váltó szárnyasokat, a téli sétán pedig arra ügyelj, hogy rétegesen öltözz fel.
A szabadtéri park madarai számára elegendő mennyiségű takarmány áll rendelkezésre az őszi és téli hónapokra, ezért az eleségárak emelkedése most nem érinti őket. Rigó Gábor, a Madárpark vezetője azt mondja, az energiaárak változása miatt nekik eszükbe sem jutott a bezárásra vagy a jegyáremelésre gondolni, hiszen náluk minimális a villanyfelhasználás, gázt pedig nem használnak.

állatpark

Különleges állatpark, telis-tele madarakkal
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

– A madaraink 90 százaléka jól bírja ezt a klímát, télen sem igényelnek fűtést. Ha nagyon lehűl a levegő, tartósan mínusz 15-20 fok lesz, mint mondjuk 2016-17 telén, és lefagy a tórendszer, akkor téliesítünk.

A kényesebb, déli madarak télen a két tó fölé emelt, látogatható fóliasátrakban várják a vendégeket, itt fűtés nélkül sem hűl a levegő öt fok alá.

Igazán izgalmas a téli hidegebb időben a tenyerünkből etetni a különleges szárnyasokat, a színes, pompás tollú állatok között egész évben a paradicsomban érezhetjük magunkat.

A Balatoni Madárkert napelemes rendszerrel takarékoskodik

Rácz Sándor, a kerekiben működő Balatoni Madárkert tulajdonosa szerint idén egy rövid, de eredményes turisztikai főszezont zártak, melynek bevételei remélhetőleg biztosítják az állatállomány ellátását, kiteleltetését.

– Minden madárház épületében villamos fűtés van kialakítva, így a rezsi-árváltozások jelentősen emelik az egyébként is magas téli költségeket – mondta Rácz Sándor. – Hogy ez ne legyen vállalhatatlan mértékű, próbáljuk a várható terheket csökkenteni.

Többek közt az olajradiátorokat inverteres klímákra cseréljük, kiegészítésként pedig egy kisebb napelemes rendszert is kialakítunk,

amihez reméljük még a tél előtt találunk kivitelezőt.

A fenntartást veszélyeztető másik súlyos tényező, a takarmányárak 250-300 százalékos drágulása az előző évhez képest. Mivel állatparkunk fenntartása teljes mértékig önerőből történik, így nem tudtunk elkerülni a nyár közepén egy kb. 20%-os belépőjegy-áremelést, és a fejlesztési tervek is inkább a fenntarthatóság irányába csoportosultak a további attrakció-fejlesztések helyett. A Madárkert nyitvatartását jelentősen nem befolyásolná a válsághelyzet, hiszen

az állatok a helyszínen vannak, a gondozóknak pedig ugyanúgy el kell őket látni, akár van vendég, akár nincs.

Azonban érezhetően lecsökkent a térségbe látogató turisták száma augusztus végétől, így nincs értelme a nyári látogatási időszaknak megfelelően nyitva tartani, mert a folyamatos készenlét sok értékes időt vesz el a karbantartási munkák elől. Az őszi időszak kezdetén, a hétvégék mellett, előbb a hétköznap délelőttök maradtak bejelentkezés nélkül is látogathatóak, később ezek az időpontok is eltolódnak a bejelentkezés melletti látogatási lehetőségek irányában.

Viszont bejelentkezést, időpontegyeztetést követően a madárpark gyakorlatilag az év minden időszakában látogatható.

Az idei évben befejeztük a Trópus-házat, ahol a nyári hőségben hűvös, téli hidegben meleg környezetben tekinthető meg több mint 20 különleges madárfaj közel 50 egyede. A Madárkert területének nagyobb része szabadtéri programot kínál, amit esőbeállók, árnyékoló pergolák és számos pihenő tesz komfortosabbá. De ezt a tényt mindig érdemes a látogatás előtt mérlegelni. Összességében a Madárkert, mint az első tematikus állatparkok egyike, készen állna egy 4 évszakos látogatófogadásra. A park továbbfejlődése szempontjából biztosítékot jelentenek a még beépítetlen területeink, a szakértelmünk, a madarak világában rejlő számtalan érdekesség. Amint nem a túlélés lesz az elsődleges irányvonal, meg is lépjük – mondta Rácz Sándor.

Hazai viszonylatban a társállatként tartott madarak legnagyobb fajválasztéka található meg a Kőröshegy melletti Kerekiben
Fotó: Krausz Andrea

 

– Igyekszünk fennmaradni – fűzte hozzá Ráczné Csóti Tímea, a magánlétesítmény másik tulajdonosa. – A rezsi emelkedése, valamint a takarmányok, speciális eleségek további drágulása miatt aggódunk. Igyekszünk a szavatossági idő figyelembe vételével készletet képezni, nehogy hiány alakuljon ki. Nem mertünk munkaerő-fejlesztésbe fogni. Az teljesen biztos, hogy az emberek kevesebbet tudnak és mernek költeni kikapcsolódásra, valamint állatok tartására.

Ha nem működnek más szolgáltatók, szállások, éttermek, az sajnos a mi forgalmunkat is negatív irányba húzza.

Abban bízunk, hogy Kereki kifejezetten fejlődő irányt mutat: például a kereki várhoz kapcsolódó most induló nagyberuházás, valamint a kerékpárút, és a meglévő Dínópark is tartalmas kikapcsolódást ígér a turistáknak – foglalta össze Ráczné Csóti Tímea.

Tömegközlekedéssel is eljuthatsz a Balatonra! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

Nyitókép: Mészáros Annarózsa

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva