likeBalaton.hu | 2024.04.24. 10:00
A Sió-zsilip környezete látványos közösségi térré változott
Új közösségi tér és korszerű vízügyi létesítmények – átadták a felújított siófoki vízleeresztő zsilipet és hajózsilipet.

Az elmúlt évben befejeződött az „A Balaton levezető rendszerének korszerűsítése” elnevezésű, az Európai Unió és Magyarország Kormánya támogatásával megvalósított beruházás, melynek köszönhetően Siófokon átépült a több mint hetven éves vízleeresztő mű és hajózsilip. A megújult műszaki létesítmények a legkorszerűbb építészeti és irányítástechnikai megoldásokat vonultatják fel.

A területet 2024. április 24-től a nagyközönség is látogathatja.

Fotó: Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Korszerű, látványos vízügyi műtárgyak

A siófoki vízügyi létesítmények átépítésénél fontos szempont volt, hogy a megújuló nagyműtárgyak az új üzemviteli épülettel együtt nem csak a funkcionalitás terén, de látványelemeikben is igazodjanak a kor elvárásaihoz. Az építészeti nívót jelzi, hogy a projekt keretében átépített műtárgyegyüttest az idei Víz Világnapja alkalmából Lampl Hugó Emlékplakettel tüntették ki. Ez a díj olyan vízi létesítménynek vagy önálló részének a létrehozásáért adományozható, amely tervezési, technológiai, kivitelezési és tájba illeszkedési szempontból egyaránt kimagasló.

Fotó: Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Közösségi tér

A fejlesztéssel Siófok központi része nagyszabású tájépítészeti elemmel lett gazdagabb. A korábbi üzemi övezet a lakosság és a turisták által is látogatható közösségi térré alakult: a nagyműtárgyak környezetében parkosításra és pihenőövezetek kialakítására is sor került, a műszaki épület tetején pedig egy impozáns kilátó kapott helyet, ahonnan egyedi perspektívából szemlélhető a Balaton és a Sió-csatorna találkozása.

A hajózsilip mellett kültéri kiállítás nyílt, amely a Sió és a nagyműtárgyak történetét mutatja be képregény-formában.

Fotó: Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva