Lengyel Gabriella | 2024.06.18. 12:00
A tragikus haláleseteket okozó balatoni árok térképe – a marásvonal részletei
Mutatjuk, hol a legnagyobb a veszély a Balatonnál a vízmélység szempontjából.

Sok tragikus haláleset megelőzhető lenne, ha a fürdőzők tisztában lennének azzal, hogy a Balaton medrében húzódik egy árok, pár száz méterre a parttól. Főleg a déli parton okozhat bajt, meglepheti a befelé sétáló gyengén úszókat a Balaton.

A déli part is veszélyes lehet, mert nem egyenletes a tó medre

A hét végén berobban a kánikula, tömegek vándorolnak a Balaton partjára, és hiszik azt, hogy a déli parton gyenge úszástudással bárhol biztonságban vannak. De ez nem így van, mert a tó medre nem egyenletes.

Van benne egy úgynevezett marásvonal, egy árok.

Fotó: VÍzimentők Magyarországi Szakszolgálata

A marásvonalat nem jelzi bója

– A marásvonalat nem jelzi bója, ezért a strandolónak, sportolónak tudatosítania kell magában, hogy létezik ez a veszélyforrás – nyilatkozta Szakter Roland, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Balatoni Vízügyi Kirendeltségének geodéziai és térinformatikai referense, aki elkészítette a balatoni marásvonal teljes térképét.

Itt található a marásvonal teljes térképe.

Fotó: Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata

A Balaton északi partja gyorsan mélyül, de a déli is, csak beljebb

Az északi part egy gyorsan, de egyenletesen mélyülő mederrel rendelkezik. A déli parton sokkal szélesebb a sekély vizes rész, viszont

amikor elérjük a marásvonalat, ott sokkal nagyobb arányú a mélyülés, mint az északi parton. Akár két méter is 30-40-50 méteren belül.

Azaz egy árokra kell gondolni.

Két marásvonal is van a déli parton

Fontos tudni, hogy a déli parton a bójákon belül biztosan nem kerül a fürdőző hirtelen mély vízbe. Az egyik ez a hirtelen vonal, amely 150-180 centis vízmélységtől indul, viszont a parthoz közelebb is kialakul egy marásvonal a hullámzás miatt. Úgy fogalmazott: ilyenkor látjuk azt, hogy ötven méterrel beljebb térdig ér a víz a másik fürdőzőnek, meg nekem is térdig ér, de köztünk lehet egy 50-60 centiméteres mélyedés. Ez a felnőtteknek nem jelent veszélyt, de a gyerekek elmerülhetnek. Ez a külső marásvonal. Emellett számolni kell a turzásokkal is, amelyeket a víz épít a mélyedésekből, a marásvonalból kiszabadult mederanyagból.

Egy kilométerre be lehet menni a Balatonba, de abból nagy baj lehet

A sekély vízben messze be lehet menni, a jogszabály is lehetővé teszi, hogy egy kilométerre eltávolodjunk a parttól. Sokan be is mennek, sokszor vízibiciklivel vagy SUP-pal, és arról ugrálnak a vízbe.

Mivel a marásvonal nem látszik, így az egyik beugrásnál van talaj a láb alatt, a másiknál nem lesz, a gyenge úszó megijed, kialakul a veszélyhelyzet.

– De ugyanilyen veszélyesek a turzások, a homokpadok, ahol újra sekély a víz, ez pedig gerinctörést okozhat fejesugrásnál. A turzások ráadásul minden vihar után újraformálódnak – közölte a szakember.

Fotó: sonline.hu/Németh András

A Tihanyi-kútnál a legmélyebb a Balaton

Sokan tudnak arról, hogy a Tihanyi-kútnál a legmélyebb a Balaton, de az nem azt jelenti, hogy akárhol lehet hajózni a félsziget körül. Nem véletlenül van kibójázva a hajózási útvonal. Mellette délre helyezkedik el a szántódi homokpad, ahol viszont már hajózási szempontból túl sekély a víz. Ott hirtelen véget ér a kút, és kezdődik egy zátonyosabb rész, ahol fennakadhatnak a hajók.

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!:


 

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
Forrás: vg.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva