likeBalaton.hu | 2023.12.23. 22:30
Ajándék volt a gyerekeknek a hóesés, de nem lesz fehér karácsony

A havas karácsony vágya gyakran romantikus képzettársításokon alapszik, amelyeket a kultúra, a média és a személyes emlékek formálnak. Az ünnepek idillikus képe gyakran tartalmazza a hóval borított tájakat, ami egyfajta varázslatos hangulatot kölcsönöz e napoknak. Ez a kép a karácsonyi dalokban, filmekben és mesékben is megjelenik, és erősíti azt az elképzelést, hogy a karácsony és a hó szorosan összetartoznak.

Azonban a valóságban a történelmi időjárási adatok azt mutatják, hogy nem minden karácsony volt havas, különösen nem azokban a régiókban, ahol a klíma eleve enyhébb. A 20. században az éghajlati viszonyok változása, valamint az egyes területeken jellemző időjárási minták sokszor hoztak magukkal hómentes karácsonyokat is. A klímaváltozás hatására pedig egyre kevesebb a havas karácsonyok száma, ami egyértelműen látható az Országos Meteorológiai Szolgálat által összegyűjtött adatokban is, melyek azt mutatják, hogy a havas karácsonyok gyakorisága az elmúlt évtizedekben csökkent.

A Balaton térségében a karácsonyi időszak a hóesés szempontjából az elmúlt évtizedek során változó képet mutat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat által összeállított adatok alapján a 20. század elején még gyakrabban fordult elő havas karácsony, különösen az 1930-as években volt jellemző az összefüggő hótakaró. A 60-as és a 90-es években is többször előfordult, hogy vastag hótakaró borította a tájat ilyenkor. Az utóbbi 10–15 évben viszont kevesebb havas karácsonyunk volt, ami egybevág az ország déli részének a 70-es és 80-as években tapasztalt tendenciáival.

Jellemzően az ország nyugati és középső részénél gyakrabban fordulnak elő havas karácsonyok, mint a déli és keleti területeken. Ez a tendencia azonban nem állandó, és a hóvastagság is változó; az elmúlt században a legnagyobb hóvastagságokat többnyire a 60-as és 70-es években regisztrálták.

A karácsonyi időszakok hóviszonyait vizsgálva megállapítható, hogy az elmúlt évtizedekben a havas karácsonyok száma csökkent, ami valószínűleg az éghajlati változásokra vezethető vissza. A Balaton térségében a jövőben is hasonló trendek várhatók, mivel a globális felmelegedés hatására az enyhe telek egyre gyakoribbá válhatnak.

A koponyeg.hu időjárás előrejelzése alapján úgy tűnik, hogy a karácsonyi időszakban nem várható maradandó hótakaró.

A hőmérsékletek a következő napokban 6°C és 12°C között váltakoznak, ami jelentősen melegebb, mint amennyire a hó megmaradásához szükséges lenne. A karácsony előtti napon, december 24-én 10°C körüli maximumokra és 6°C körüli minimumokra lehet számítani, míg karácsony napján, december 25-én a hőmérséklet 12°C körül lesz maximum és 4°C körül minimum. A szélsebesség viszonylag mérsékelt, csapadék kevés várható, így a karácsony valószínűleg hómentes lesz. A tegnap leesett hó elolvad, és nem alakul ki új hótakaró.

Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva