Mészáros Annarózsa | 2024.06.24. 08:00
Az elhagyatott épületek varázsa hajtja a fotóst
Nem a veszélyt, hanem a szépet keresi az elhagyatott épületekben a pécsi fotós, amikor a Balatonnál jár.

Györkő Zsombor, hobbifotós. 8 éve kezdett el érdeklődni aktívan a fotózás iránt, azóta folyamatosan fejleszti magát ezen a területen, témái pedig egyre szélesebb skálán mozognak. Ezek főként a természet-, a táj-, az épület- és az urbexfotózás.

 

Az urbex (az angol urban exploration szóból ered, avagy városi felfedezés) az elhagyatott, elfeledett vagy lerombolt épületek – lakóházak, villák, ipari egységek – felfedezése és dokumentálása fotóval, videóval.

 

– Az urbexben nagyon érdekel, hajt a kíváncsiság, hogy mégis mit rejthetnek ezek a nagy múltú vagy éppen teljesen egyszerű, elhagyatott épületek. Ha bemegyek egy ilyen helyre, akkor igyekszem átszellemülni, eggyé válni az épülettel, és próbálok tárgyakat, emlékeket felkeresni, hogy mégis milyen élet lehetett ott, kik lehettek régen a falakon belül, hányan lakhattak abban az adott épületben, vagy éppen milyen munka folyhatott bent.

Zsombor a fotótúrái előtt mindig alapos kutatómunkát végez a felkeresni kívánt helyekről, legyen az természeti látnivaló vagy épp magányos épület.

– Mindig utánaolvasok az adott helynek, ahova éppen ellátogatok, ugyanis jobb a felkészültség, és ezt ajánlom is mindenkinek. Sose lehet tudni, hogy magánterületen fekszik-e az adott hely. Ha kamerával, kerítéssel védett a terület, akkor nem szabad bemenni, tehát akkor csak kívülről fotózzunk! Viszont, ha mások is azt írják a kiszemelt helyről, hogy elhagyatott, évek óta nincs őrizve, nincs kerítés, nincs kutyás őrzés, akkor bátrabban megy be az ember és körbefotózza a helyszínt nem csak kívülről, hanem belülről is – hiszen az igazi izgalmak ott lapulnak.

A fiatal fotós kíváncsi embernek tartja magát, akit folyamatosan hajt a megismerés vágya.

– Minden épület mást rejt. Viszont a gyár- és a lakóépületeket külön kategóriába sorolom. Hiszen különböző tárgyakat, tereket, emlékeket lelhet fel az ember ezeken a más felépítésű és használatú helyeken.

Zsombor inspirálódik más fotósok munkáiból, ötletet, helyszínt merít, de sosem utánoz. Figyelme az utóbbi időben egyre többször terelődik a Balaton környéke felé.

– Ha a magyar tengernél, a Balatonnál urbexelek, akkor egy különös érzés fog el. Számomra egy különös életérzés a Balaton, ami tele van rengeteg látnivalóval, kirándulóhellyel, felfedezni valóval, és ha ott fotózom, mindig egy euforikus érzés uralkodik el rajtam.Viszont azt nagyon fontos megjegyezni, hogy veszélyekkel is járhat az urbex fotózás. Egyrészt, hogyha az ember belép egy elhagyatott épületbe, lakóházba, gyárba, nem tudhatja pontosan előre, hogy milyen a biztonság, milyen az épület állaga, állapota. Nagyon körültekintően kell folytatni a felfedezés. Másrészről a legtöbb ilyen elhagyatott vagy annak tűnő építmény magánterületen fekszik, így eufória ide, izgalom oda, sosem szabad meggondolatlanul belépni valahova.

Zsombor ámulattal és kíváncsisággal fedez fel minden természeti és épített helyet, épületet és másokat is biztat erre.

– Fedezzük fel, örökítsük meg az emlékeket az utókornak, viszont körültekintően csináljuk a fotózásnak ezt az ágát. Ha belépünk egy házba, ahol még van emlékek, tárgyak, akkor ne mozdítsunk el semmit, ne rongáljunk, illetve ne hozzunk magunkkal semmit, csak nézzük és fotózzuk, hogy másoknak is része legyen ilyen urbex örömökben.

 

Nézd meg Zsombor képeit!

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

 

 

 

Nyitókép, fotók: Györkő Zsombor

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva