Benkő Péter | 2024.02.15. 12:00
Balaton: csökkent, majd újra emelkedett a vízszint
Már december végén megkezdték a Sió-csatornán a Balaton vizének leeresztését. A tó egy hónapon át 126 centiméteres, magas vízállása csak néhány napja csökkent egy-két centimétert, azonban a közben esett csapadék miatt például február 12-én ugyancsak 127-129 centiméter közötti a vízállás.

A Sió-zsilip északi szakaszán korábban belvízvédelmi készültség volt, emiatt a tó vizét csak lassan tudják leereszteni. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság által közölt adatokból látszik, hogy a magas vízszint a leeresztés ellenére továbbra is tartja magát, sőt, valamelyest emelkedett az elmúlt napok esőzései miatt. A téli szabályozási vízszintmaximum a siófoki vízmércéhez viszonyítva 110 centiméter lenne. Így amennyit az emberi szabályozás csökkentett, a természet visszapótolta.

Ami viszont jó hír, hogy a Balaton vízhőmérséklete az átlagos napi hőmérséklettel együtt lassan, de emelkedik. Az enyhe idő a következő napokban is marad, fagyokra nem kell számítani, ahogy újabb csapadékra sem. Így várható, hogy a vízállás – ha lassan is, de – folyamatosan csökken majd.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva