likeBalaton.hu | 2024.02.11. 08:00
Újra a Balatonon lakik három gyógyult hattyú
A három csodaszép, felgyógyult fiatal hattyú most megkezdi önálló életét: a siófoki telelő csapatba engedték őket szabadon, hogy tovább tanulhassanak az idősebb társaiktól.

Tollas Barát Madármentés sérült, bajbajutott madarak mentésével foglalkozik. Az állatbarátok most hattyúkat engedtek szabadon Siófokon. A három madár szombat délelőttől a Balaton vizét szeli, teljes boldogságban.

Forrás: Tollas Barát Madármentés

– Az egyik fiatal madár 3-4 hetet töltött nálunk, Balatonaligán szedték le jégről a nagy fagyok idején. Nagyon rossz állapotban került hozzánk, itt barátkozott össze a másik fiatal példánnyal, aki pedig Csepelnél maradt a jégen. Most együtt is mentek el tőlünk a vízre bocsájtáskor. A harmadik hattyú csupán 2-3 napott vendégeskedett nálunk, ő Nagykanizsa mellől került hozzánk – számolt be Kovács Klára a Tollas Barát Madármentéstől a mai esemény kapcsán. – A hattyúk gyűrűzve vannak és a későbbiekben is figyeljük őket, rendszeresen kapunk róluk adatokat.

 

A három csodaszép, felgyógyult fiatal hattyú most megkezdi önálló életét: a siófoki telelő csapatba engedték őket szabadon, hogy tovább tanulhassanak az idősebb társaiktól.

  • Ha úgy érzed, befagyott hattyút látsz, először is, bármikor tudsz segítséget kérni a Vízimentőktől vagy akár a Tollas Barát Madármentéstől – de legjobb ha még a helyszínről megteszed.
  • Amikor telefonálsz, kérdezni fogják, hogy hol vagy pontosan, mióta figyeled a madarat, mit csinál, tudsz-e videót küldeni, milyen távolságban van a madár a parttól. Ezekre az információkra a segítő csapatoknak szükségük lesz.
  • Először mindig azt javasolják, hogy próbálj meg valami apróbb követ vagy jégdarabot odacsúsztatni, odadobni a madárhoz, hogy lásd, mozog-e.
  • Ha mozog de csak minimálisan, akkor a segítő csapatok túlterheltsége miatt egy órás megfigyelési időt szoktak mondani. Ez alatt az idő alatt, ha a hattyú nem mozdul, akkor kapcsolatba lépnek valamelyik partnerszervezettel, akik speciális mentést végeznek.
  • Nagyon fontos, ha a tó, ahol a madár tartózkodik, teljesen be van fagyva, tehát nincs szabad vízfelület, akkor a madár nagy valószínűséggel segítségre szorul. A valódi befagyás, jégbe szorulás igen ritka, és elsősorban fiatal (barnás színű) egyedekkel fordul elő.
  • Soha ne menjetek a jégre, akkor sem, ha vastagnak tűnik. Vannak módszerek, vannak szakemberek akik ezt minimális veszéllyel meg tudják és meg is teszik. Idén is számos tűzoltóbrigád, a Vízimentők is szedtek le állatokat, hattyúkat a jégről. Kérj segítséget, meg fognak próbálni segíteni vagy segítséget szervezni.
  • Vigyázz az enyhülő időben, sose becsüld alá a víz és a jég erejét!
A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!
Tervezd meg az utazást!



:


Forrás: Tollas Barát Madármentés
Nyitókép: Tollas Barát Madármentés
Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva