Krausz Andrea | 2024.05.11. 10:00
Csábító a Balaton – megfürdenél a 19 fokos vízben?
Már alig várjuk a strandszezont a Balatonnál. A bátrabbak már most is belemennek a 18-19 fokos vízbe. Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke szerint egyre divatosabb, hogy a hűvösebb vizekben is megfürdenek az emberek.

Egyre többen megmártóznak a Balatonban, akármilyen hideg is a víz. A 18-19 fokos vízhőmérséklet egy „választóvonal”. A profi, hidegvizes merülőknek meleg. A strandolóknak, napozóknak hideg.

Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke szerint ez már nem nevezhető extrém hideg víznek.

A hűvös vízben való fürdés még talán jobb is, mint a nyári.

Divat lett a hidegvízben megfürdeni

– Az emberek ilyenkor sokkal óvatosabban merészkednek a Balatonba – mondja Bagyó Sándor. – A levegő és a víz közötti hőmérsékletkülönbség miatt az „átmenet” jobb, mint nyáron felhevült testtel beugrani a hullámok közé. A sétányokon most sokan horgásznak, napoznak, nyílnak sorra a büfék, és vannak, akik pár percre megmártóznak a vízben. De még kevesen merészkednek be. Sok helyen még nincsenek elhelyezve a fürdőlépcsők sem.

A természetes vizekben való fürdőzés elsősorban nyári elfoglaltság. Jobban szeretik az emberek, ha a víz tartósan 24-25 fok körül alakul. De látom, hogy sokan nem riadnak vissza a 17-18 fokostól sem.

Egyre divatosabb a hűvösebb vizekben is megfürdeni – teszi hozzá a vízimentő szakember.

Kihívást jelent megmártózni a 18-19 fokos Balatonban
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

– Különbözőek vagyunk, mindenki a saját igényeinek megfelelően választja meg a vízhőmérsékletet. Én magam annak idején bármilyen hidegbe bementem. Most, hogy korosodom, a 24 fokos vízbe is nyögvenyelősen megyek. Persze ha munkáról van szó, akkor az más. Megfelelő felszerelést használok. Édesanyám, közel a 80. életévéhez, kimondottan a hűvös vizeket szereti, mert – mint mondja – jót tesz a keringésének – meséli nevetve Bagyó Sándor.

5 tipp a SUP-túrára indulóknak

A SUP-ozás is nagy divat lett, aminek egyre többen hódolnak a magyar tengernél is. De nem árt körültekintőnek lenni egy túra során.

Nyáron és minden évszakban készüljünk fel előre, ha SUP-túrára indulunk a Balatonon
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

Bagyó Sándor szerint a SUP, mint bármilyen más vízieszköz, önmagában nem veszélyes. Csak az ember lehet veszélyes önmagára, ha nem gondolja végig, hogy mit, hogyan kell csinálni. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke ezeket a védelemmel kapcsolatos ötleteket mondta el a likeBalaton.hu-nak:

1. A legfontosabb, hogy nézzük meg a várható időjárást, szelet, vízhőmérsékletet, és ennek megfelelően öltözzünk fel. Hűvös időben magunkkal vihetünk neoprén kiegészítőket. A melegben pedig készüljünk fel a napvédelemre, például lycra anyagból készül pólóval.

2. Használjuk a SUP-on lévő leasht, vagyis boka-, vagy térdpántot, amivel a biztonság érdekében érdemes magunkat a deszkához rögzíteni Ha véletlenül beleesnénk a vízbe, a deszka ne sodródjon el. Ha a kereskedő nem adott a deszkához leasht, akkor szerezzük be!

3. Ha lehet, ne egyedül induljunk el SUP-ozni. Ha esetleg baj történne, a társunk a segítségünkre indulhat.

4. A part mentén SUP-ozzunk, ne vegyük az irányt feltétlenül a mély víz felé. De a fürdőzőket se zavarjuk a strandokon.

5. Viseljünk valamilyen mentőeszközt. Ha nem szeretnénk mentőmellényt felvenni, akkor válasszunk úszássegítő eszközt, vagy patronos kiegészítő övet. Ezek – vízbe esés esetén– segítenek fennmaradni.

6. Vigyünk magunkkal feltöltött akkumulátoros mobiltelefont egy vízhatlan tokban. A telefonra töltsük le a Balaton Help ingyenes applikációt, amellyel a leggyorsabban lehet segítséget kérni. Az applikáció ugyanis képes a tartózkodási helyzetünket pontosan meghatározni, így a segítők azonnal tudják, hogy merre induljanak a vízen.

 

 

 

Nyitókép: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva