Góz Lilla | 2024.04.06. 14:00
Döntött a testület: egyetemi képzés indulhat Siófokon
Együttműködési megállapodást köt Siófok városa a Debreceni Egyetemmel.

A Hajdú-Bihar vármegye székhelyén működő campus korábban azzal a céllal kereste meg a várost, hogy felsőfokú oktatásra hasznosítaná az anno Siófok első szállodájának épült ingatlant, mely az elmúlt évtizedekben a felsőoktatást szolgálta, előbb a Kodolányi, majd a Gábor Dénes Főiskola révén.

Fotó: sonline.hu

A siófoki képviselő-testület októberben már kifejezte együttműködési szándékát, hogy bérleti díj fejében az épületet átadnák. A bérleti szerződés tervezete mostanra ennek megfelelően készült el és került a testület elé. A Debreceni Egyetem e szerint 15 és 5 évre venné bérbe az oktatási intézménnyé átalakított hajdani szállodákat. Az első 10 évben egymilliárd forint értékű felújítást hajtának végre, amit a város betudna bérleti díjként. Az egyetem kérésére került bele a szerződésbe, hogy elővásárlási jogot is bejegyeznének a részükre. A testület végül 9 igen és 2 nem szavazattal fogadta el a javaslatot. Lengyel Róbert Siófok város polgármestere azt mondta, ő a jövőt látja az együttműködésben és a továbbtanuló középiskolások számára lesz egy alternatíva, az egyetem ígérete szerint figyelembe veszik a város igényeit is az indítandó szakok tekintetében.

Az sem utolsó szempont, hogy munkahelyeket is teremt a helyieknek.

A Debreceni Egyetem – az ország legrégebbi, folyamatosan működő felsőoktatási intézménye – egyike Magyarország kiemelt kutatóegyetemeinek, amely 14 karával, 24 doktori iskolájával a legszélesebb hazai képzési kínálatot nyújtja. Az oktatás mellett az intézmény európai színvonalú betegellátó tevékenységet is végez, teljes körű ellátást nyújtva a város, a vármegye, a régió és sok esetben országos betegellátási kötelezettsége révén.

A Debreceni Egyetem sajtóosztálya azt közölte, hogy az alapító okiratukban lévő felsőoktatási tevékenységet fognak ellátni Siófokon egy fokozatos fejlesztési terv alapján.

Az induló képzésekről részletes tájékoztatás a megállapodás aláírását követően ígértek.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!:


 

 

Forrás: sonline.hu
Nyitókép: sonline.hu

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva