MW | 2024.03.26. 16:00
Több mint hetven gránátot találtak a siófoki Tescónál
A töltetek fűnyírás közben kerültek elő.

Második világháborús robbanótestek kerültek elő a siófoki Tesco áruháznál, a tűzszerészi művelet idejére a rendőrség lezárta az áruház parkolójának egy részét – tájékoztatta a Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred kommunikációs altisztje az MTI-t.

Százkilós szovjet bombát hatástalanítottak Nógrádban Forrás: Facebook/MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred

Bólyi Bálint törzsőrmester elmondta: Siófokon, a Vak Bottyán utcai áruháznál fűnyírás közben került elő egy feltételezett robbanótest.

A tűzszerész járőr a terület átvizsgálásakor több különböző kaliberű, második világháborús robbanótestet azonosított.

A terület további átvizsgálásakor összesen 75 második világháborús robbanótestre bukkantak: hét 7,5 centiméteres magyar repeszromboló gránátra, két 7,65 centiméteres magyar repeszromboló gránátra, egy 7,5 centiméteres magyar páncéltörő gránátra, egy 7,65 centiméteres magyar páncéltörő gránátra, hét 5 centiméteres magyar repeszaknavető gránátra, illetve azok maradványaira, három 3,7 centiméteres német repeszgránátra, három német 2 centiméteres repeszgránátra, két 2 centiméteres német páncéltörő gránátra, három 7,92 milliméteres német gránátvető lőszerre, negyvenöt 3 centiméteres német repesz puskagránátra és 5 kilogramm egyéb robbanótest maradványra.

Azokat az eszközöket, amelyeket nem lehet biztonsággal nagyobb távolságra elszállítani, egy kijelölt robbantási területen semmisítik meg a tűzszerészek. A többit a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállítják későbbi megsemmisítésre.

A művelet idejére a rendőrség három parkolósávot elzárt a forgalom elől.

Bólyi Bálint a Somogy vármegyei lap kérdésére válaszolva közölte: a kiérkező tűzszerész járőr parancsnoka a terület átvizsgálása során több, különböző kaliberű, második világháborús robbanótestet azonosított.

A tűzszerészi művelet idejére megközelítőleg egy harmincszor ötven méteres területet zártak el az autóforgalom elől.

Az év elején Csepelen is találtak egy negyedtonnás második világháborús bombát. Mederkotrás közben bukkantak rá a 250 kilogrammos szovjet hídromboló légibombára a csepeli szabadkikötőben. A bomba nem igényelt hatástalanítást, és mivel szállítható állapotban volt, azonnal meg is kezdték a kiemelését. Tavaly októberben pedig egy második világháborús magyar Messerschmitt Me 109 típusú vadászgép roncsait emelték ki a Balatonból.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: magyarnemzetonline.hu
Nyitókép: Facebook/MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva