Krausz Andrea | 2023.06.21. 12:52
Elindultak az új hajók a Balatonra
Szerdán délelőtt a közösségi oldalakon fotók jelentek meg arról, hogy Komáromból elindult a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) két új kompja és két új katamaránja lefelé a Dunán. Ez azt jelenti, hogy nemsokára megérkeznek a Balatonra.

Több helyen is lehet olvasni a közösségi oldalakon, hogy elindultak a BAHART új hajói a Balatonra.

A komáromi hajógyárban már korábban elkészült a két 45 méteres új komp, és a két 35 méteres új katamarán, melyeket a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) közel 5,7 milliárd forintból szerzett be. A csapadékhiány és a Balaton alacsony vízállása miatt azonban eddig nem nyílt lehetőség a Sió-zsilip megnyitására, így a Sión való a felúsztatásra sem.

Kellő mennyiségű víz kell a Sió-csatornába az új hajók szállításához

A napokban megindult a vízeresztés a Sión.

A csapadékos tavasznak köszönhetően 2023. június 14-én 121 centiméteren tetőzött a Balaton, szerdán pedig 117 cm-t mutatott a siófoki vízmérce.

(Ez egyébként nem az átlagmélységet jelenti!) Úgy tűnik tehát, hogy kellő mennyiségű víz van a Sión, megnyílt a lehetőség a hajózásra.

Hatalmasak az új hajók

Úgy tudjuk, hogy olyan nagyok az új hajók, hogy komoly logisztikai műveletnek ígérkezik a szállítás. A fotókon is látszik, hogy

leszerelték a kompok és a katamaránok felső részeit, hogy átférjenek a hidak alatt.

A tetejük pedig részben a kompokon, részben pedig más vontatóhajókon érkeznek a Sión. Úgy tűnik, hogy rövid időn belül megérkezhetnek az új vízi járművek,

de feltehetően ebben a szezonban még nem állnak üzembe: a teljes összeszerelésük még időt vesz igénybe.

Nyitókép: Illusztráció/MTÜ

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva