Krausz Andrea | 2023.04.18. 08:00
Évi 2 kilót hízik az új rekord ponty a Balatonban
Megfogták már Révfülöpön, Siófokon és Balatonföldváron is. De ilyen kövér még sohasem volt ez a hal. Kovács Krisztián vasárnap Balatonakarattyán 34,05 kilogrammos súlyban emelte a partra, így ez lett a hivatalos balatoni rekord.

Április 16-án Balatonakarattyán, a Gumirádli strandon 34,05 kilogrammos tőpontyot emelt a partra Kovács Krisztián. A 95 centiméter hosszú halat a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halőrei lemérték,

így hivatalosan is ez a legújabb balatoni rekord.

Kovács Krisztián kezében a 34,04 kg-os rekord ponty 2023. április 16-án
Fotó: Facebook/Balatoni Hal

Ismerik a horgászok

– 4-5 éve nyomon követjük ezt a halat – mondta a likeBalaton.hu-nak Csörgő Tamás, a szombaton induló IBCC nemzetközi pontyfogó verseny főszervezője.

– Megfogták már Révfülöpön, Siófokon és Balatonföldváron is. Bejárta az egész tavat.

Éves szinten nagyjából 2-3 kg-ot hízik – tette hozzá a szakember.

Már be is azonosították

Ahogy a likeBalaton. hu is beszámolt róla, egy évvel ezelőtt, 2022. május 3-án Tranker Balázs Siófok-Sóstóról jelentett be egy 32,40 kilós pontyot. Sokan azóta már beazonosították, hogy ugyanez a hal akadt most is horogra Balatonakarattyán. Szakavatott szemek észre veszik a fotókon a pikkelysorokban megtalálható speciális csavarodásokat, vagy a jellegzetes fejformát.

 

A jelek szerint tehát ez a hal tavaly óta 1,6 kilót hízott.

Nézzetek meg a videót a mérlegelésről és a visszaengedésről:

Bedobós módszerrel fogta

Kovács Krisztián elmondta, hogy partról horgászott dobós módszerrel. A végszereléken egy darab 22 milliméteres oldódó, fűszeres-halas bojlit kínált fel. A fárasztás közel 20 percig tartott.

– A laikusok is tudják, hogy egy 3 órás horgászat során,

a partról bedobva megfogni a rekord halat, úgy hívják, hogy szerencse.

Egy versenyen az etetési startégiát és a horgászat menetét a résztvevők tudatosan építik fel – mutatott rá Csörgő Tamás annak kapcsán, hogy a 25 országból érkező és 255 csapattal elrajtoló verseny résztvevői épp a legnagyobb pontyok befogására specializálódtak, és behúzós horgászatot végeznek. Mint mondta, remélik, hogy az IBCC során is sikerül majd horogra akasztani a tó legnagyobb halait. Talán ezt is.

Nyitókép: Facebook/Balatoni Hal

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva