MW | 2024.05.24. 16:00
Ezt a videót látnod kell! Így fest éjszakai fényben a Sió-zsilip
A modernizált műtárgy éjszaka elképesztően látványos fényárban úszik.

Április végén átadták a megújult Sió-zsilipet Siófok belvárosában. A Balaton partjának egyik legérdekesebb műtárgyát, a Sió-csatornával összekapcsoló zsilipet úgy alakították ki, hogy az nem csak műszaki, hanem városépítészeti funkciót is betölt.

Sió-zsilip

Kedvelt közösségi találkozóhellyé válhat a zsilip parkosított környezete és a víz fölé benyúló pihenőhely
Fotó: TÉRHÁLÓZAT – epiteszforum.hu

A „Balaton dugójának” is nevezett, modernizált műtárgy, a parti sétány folytatásaként a nagyközönség számára is látogatható. A fejlesztések révén kedvelt közösségi találkozóhellyé válhat a zsilip parkosított környezete és a víz fölé benyúló pihenőhely. Speciális helyzet, hogy egy zsilip a város közepén van, ezért volt merész húzás a tervezők részéről, hogy 70 év után, nemcsak műszakilag korszerűsítették a vízügyi műtárgyat – hogy biztonságban legyenek a környéken élők és az ő otthonaik – hanem az érdeklődők számára is vonzó látványossággá tették azt.

A fejlesztés jelentős előrelépést jelent a Balaton vízgazdálkodásában: a zsilip levezetőrendszerének vízeresztő-képessége a STRABAG Építőipari Zrt. és a Colas Alterra Zrt. által alkotott SC Siófok Konzorcium kivitelezésében, megduplázódott.

Fotó: Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Az elmúlt évtizedekben az aszályok miatt 20 centiméterrel megemelték a tó szabályozási vízszintjét, ami a csapadékosabb időszakokban megnövelte az árvízveszély kockázatát. Emiatt szükségessé vált a több mint hetven éve épített Sió-zsilip vízáteresztő kapacitásának növelése.

A vízszint szabályozása tette lehetővé, hogy a Bahart által vásárolt új hajók már át tudtak itt hajózni.

A fejlesztéssel megoldhatóvá vált a víz visszatartása és a táj szolgálatába állítása. A vízgazdálkodás fenntarthatóságát csak a vízgyűjtő terület egészének egységes kezelésével lehet biztosítani. A zsilip kulcs műtárgya lehet a Sió rehabilitációjának, nem csak Siófoktól kezdve egészen Balatonkilitiig. Ez a műtárgy a kulcsa a szélsőségek elleni védekezésnek: vízhiány esetén a vizek visszatartásának, felesleg esetén a gyors elvezetésnek. A beruházás 18, 9 milliárdos költségét a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programból és 3,4 milliárd forintnyi magyar forrásból finanszírozták.

A napokban jelent meg egy különleges videó, melyen éjjel, drónfelvételről, kivilágítva mutatják be részletesen az építményt. Érdemes megnézned, hogyan fest a víz fölé is benyúló pihenőhely.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

 

 

 

Forrás: origo.hu
Nyitókép: Építészfórum

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva