Krausz Andrea | 2023.10.08. 08:00
Hatalmas siker a Siófoki Halfesztivál
Több ezer ember látogatta meg szombaton a X. Siófoki Halfesztivált, ahol a nyárias melegben számos utcai árus és étterem kínálta a legkülönbözőbb halas ételeit. A legnépszerűbb étel a halászlé és a harcsa chips, melyeket még vasárnap is megkóstolhatunk.

Tizedik alkalommal kóstolhattunk különleges halas fogásokat Siófokon, a halfesztiválon. A Víztorony környékén már pénteken felépült a fesztiválhelyszín.

A faházak és a fesztiválsátrak környékét finom sült hal és halászlé illat lengte körbe.

Vidáman sültek a halak a Siófoki Halfesztiválon
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

A halasok mellett kürtőskalácsosok, rétesesek, sőt disznótorost kínáló árusok is érkeztek. A környék borosgazdái is kiköltöztek a Fő térre, hogy legszebb nedűiket kínálják.

A kulturális központ előtti teret elözönlötték a családosok.

A gyerekeket játékok és kézműves foglalkozások várták, melyek témája ezúttal a hal volt. A színpadon ingyenes táncbemutatók és számos hírességet felvonultató koncert szórakoztatta a közönséget.

A halas fogások mellett családi programok a Siófoki Halfesztiválon 2023-ban
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Jóval több a látogató a Siófoki Halfesztiválon

A halas fogásokat kínáló árusok szerint pénteken és szombaton is erősebb volt a forgalom, mint tavaly. – Már az első napon is jóval több volt a látogató, mint 2022-ben – mondta a likeBalaton.hu-nak Fehér József, a főként fesztiválokon résztvevő siófoki Joci konyha üzletvezetője, aki megmutatta, hogy milyen kínálattal érkeztek.

– A fő specialitásunk a balatoni halászlé harcsafilével. Van harcsapaprikásunk, faszénen sült harcsafilénk és harcsaburgerünk,

amit házi kovászolt lepényben készült sült savanyú káposztával és fűszeres tejföllel kínálunk. A halászlé után a legnagyobb sláger a fogyasztók körében a harcsa chips. Elmaradhatatlan a hekk és a keszeg. Utóbbit még a „halas rendezvényeken” is alig találni, mert a beirdalás nagyon sok munkát jelent – meséli Fehér József. És valóban így van, mert egy 40 dkg-os keszegen oldalanként 25-30 vágást ejtenek, így átvágják a szálkákat. Ezzel az eljárással teljesen átsül a hal. Mennyei csemege, de hatalmas munka.

Nem irigyeljük azt a szakácsot, akinek az a feladata, hogy 50-60 kiló keszeget beirdaljon egy ilyen típusú rendezvény előtt.

A siófoki Fehér József a két legnépszerűbb fogást mutatja a Siófoki Halfesztiválon
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Ezzel a recepttel készültek a Siófoki Halfesztivál Fish Food versenyére

A Siófoki Halfesztiválon minden évben megrendezik a gasztro kereskedők közötti Fish Food versenyt. Fehér Józsefék több ezüst- és bronzérem boldog nyertesei, és természetesen idén is pályáznak. Mégpedig egy lazacos spagettivel. – Apróra vágott hagymára rádobom a felcsíkozott gyönyörű szép rózsaszín lazacot – mondja a Joci konyha vezetője. – Kifehérítem a húsát, felöntöm tejszínnel, picit sózom, borsozom.

Fokhagymát, citromlét és kaprot is adok hozzá, és a hideg spagettivel összekeverem, hogy vegye föl a tejszínt, attól melegedjen át.

Kis citromszelettel tálalom – diktálja a pontos receptet a szakember. A vasárnapi versenyen – többek között – Vomberg Frigyes sztárséf dönti el, hogy ki lesz a nyertes.

Rengetegen kóstoltak a Siófoki Halfesztiválon
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Jelentősen megemelkedett a hal ára

– A Siófoki Halfesztivált minden évben nagyon-nagyon várjuk. Szimpatikus, hogy előtérbe helyezik a helyi vállalkozókat. Jók az árusok és a kézművesek, a fesztivál helyszíne szép, és épp ideális méretű – összegzett a siófoki vállalkozó, aki azt is elárulta, hogy az utóbbi hónapokban nagyon megemelkedett a hal ára. Mint mondta a fizetéseket is emelni kellett, és az üzemanyag, valamint az energia ára is megugrottak, így kellett kikalkulálni a kínálatot. Csak a viszonyítás kedvéért: egy nagy adag harcsa halászlé 3900 forintba, a 40 dekás sült keszeg pedig 2000 forintba került.

Bográcsból kínálták a halászlét
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

A helyi éttermek is extra halas ételekkel rukkoltak elő

A helyi éttermek és bisztrók is halas menüket kínálnak ezen a hétvégén.

A Pietro Bisztró és Pizzériában roston sült harcsát kaphatunk kapormártással és krokettel. A Roxy étteremben a halászlé mellett harcsa brassóit uborkasalátával, és kétszemélyes haltálat, a Bella Italia Restaurant-ban grill haltálat friss kevert salátával és pizzakenyérrel, fish & chips-t remoulade mártással, valamint rántott fogasfilét petrezselymes burgonyával és házi mártással.

Szombaton civil főzőverseny, vasárnap Fish Food verseny

Szombaton délelőtt civil szervezetek számára hirdettek főzőversenyt. A 25 csapatból a Magyar Máltai Szeretetszolgálat került ki győztesen. Vasárnap pedig a Vomberg Frigyes sztárséf által vezetett négyfős zsűri dönti el, hogy ki készítette el a 2023-as év legjobb halas street foodját, melyet bárki megkóstolhat.

További fotókért katt a képbe!

 

Nyitókép: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva