origo.hu | 2022.08.24. 08:00
Hogy mi? Titkos NASA-bunker a Balaton alatt?
NASA-bunkerről kapott szárnyra furcsa mendemonda, tényleg vannak tó alatti világvége-létesítmények? És hol a bejáratuk? Te tudod?

NASA-bunker Siófok közelében?

A Siófok szomszédságában lévő Balatonkilitiről furcsa legenda terjedt el. A manapság Siófok kertvárosi részének számító településről állítólag titkos alagút nyílik a Balaton alá, amelyet elég lenne csupán meghosszabbítani, hogy a La Manche alatti Csatorna-alagúthoz hasonló átjáró váljon belőle – írja a legendának talán nem is tekinthető hiedelemről a promotions.hu.

2012 tavaszán bizarr elmélet kezdett el terjedni a világhálón, aminek lelkes terjesztői is jócskán akadtak, így viszonylag hamar híre ment, hogy a Balaton alatt a NASA hétemeletes luxusbunkert épített, hogy azok, akik meg tudják fizetni, Magyarországon is túl tudják élni az esetleges világvégét. Az elmélet szerint – melyről egyáltalán nem volt nehéz megállapítani, hogy kacsa – a Siófok-Kiliti határán található erdős területről nyílik a bejárata annak a hétemeletes bunkernek, melynek a tervei már 2007-ben elkészültek, 2011-ben pedig titokban át is adták. Az állítások szerint a befektetők közül sokan már ekkor beköltöztek egy időre, hogy kipróbálják lakosztályaikat.

65 ezren férnek el a NASA-bunkerben

A NASA-bunkerről szóló hírek szerint az építmény képes lett volna ellenállni a legnagyobb erejű földrengéseknek is, burkolata olyan erős, hogy bármilyen becsapódástól megóvja szupergazdag lakóit, nem utolsósorban pedig 65 ezer főt is be tudott volna fogadni.

Mindemellett számtalan üzletről, moziról, kaszinóról, uszodáról, étteremről és vidámparkról szóltak a mendemondák, sőt, arról is, hogy a bejárat területét fegyveres erők őrzik. Az információt állítólag a Wikileaks szivárogtatta ki egy több ezer oldalas dokumentum formájában. Bár egy évtizede még nem volt sem koronavírus, sem pedig atomcsapással fenyegető háború a világban, a szóbeszéd így is gyorsan elterjedt.

Autópályán a NASA-bunkerig

Bár a városi legenda szinte minden mondatáról érezhető, hogy nem komoly hírről, tényszerű állításról van szó, tény, hogy a környékre felhívta a figyelmet, különös tekintettel Balatonkilitire, mely azonban nemcsak emiatt érdemes rá.

A ma Siófok déli városrészének számító terület egykor önálló község volt, igazi önellátó falu, melynek lakói gazdálkodtak, téglát égettek vagy éppen halásztak. A régészek római kori temetőt is találtak területén, tehát már viszonylag korán lakott településnek számított. A csendes kis falut a tehetősebbek a két világháború között fedezték fel maguknak, ekkor kedvelt nyaralóhellyé változott, napjainkban azonban az autópálya közelsége miatt egyes részei kevésbé autentikusak – egyes vélemények szerint a bunker megépítésének helyét ez, vagyis a könnyű elérhetőség is indokolhatta volna.

Tömegközlekedéssel is eljuthatsz a Balatonra! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


Nyitókép: illusztráció / shutterstock
Forrás: origo.hu

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva