Szijártó János | 2024.02.28. 10:00
Idén is keresik az év fáját
Olyan fák vagy facsoportok nevezését várják, amelyek fontos szerepet töltenek be a jelölő közösség, a környéken élők életében. Előnyt jelent, ha a jelöltet sokan támogatják, őshonos fajt képvisel, közterületen áll, ha életét vagy életterét veszély fenyegeti.

Mintegy másfél évtizedes múltra tekint vissza az Európai Év Fája verseny, ami a fák kulturális és természeti örökségében betöltött szerepére, valamint az emberhez való kapcsolódására hívja fel a figyelmet. Minden évben az európai verseny lezárását követően hirdeti meg a magyarországi Év Fája versenyt az Ökotárs Alapítvány.

fa év fája erdő
Idén is keresik az év fáját, amelyre bárki jelölhet olyan fát, ami egy adott közösség számára valami miatt fontos, különleges
Fotó: Szijártó János

Idén március 22-én, a víz világnapján indul a jelölés, és a madarak és fák napjáig, május 10-ig tart. A szervezők 2024-ben is olyan fák vagy facsoportok nevezését várják, amelyek fontos szerepet töltenek be a jelölő közösség, a környéken élők életében. Előnyt jelent, ha a jelöltet sokan támogatják, őshonos fajt képvisel, közterületen áll, ha életét vagy életterét veszély fenyegeti. Nem számít a faegyed vagy a facsoport szépsége, mérete vagy életkora. A korábbi évekhez hasonlóan a honlapon március 22-től megnyíló felületen lehet beküldeni a nevezéseket május 10-ig, mellékelve a fa vagy facsoport történetét és képeit.

Bárki jelölhet, családok, iskolai osztályok, civil szervezetek, baráti társaságok és munkahelyi közösségek is. Minél többen támogatják a nevezést, annál jobb, hiszen ez bizonyítja, hogy a fa valóban különleges szerepet tölt be a közösség életében. Az Év Fája címet egy fa csak egyszer kaphatja meg, de a versenyben a korábban már jelölt fák is részt vehetnek. A jelöléseket a honlapon regisztrálva, az ott található űrlap kitöltésével, kizárólag online lehet beadni.
Tavaly Veszprém vármegyéből Hosztót, Szigliget illetve a badacsonyörsi Folly Arborétum nevezett be a versengésbe. A több száz éves hosztóti „Öreg tölgyek”, a jellegzetes szigligeti Antal-hegyi mandulafa és a Folly Arborétum 118 éves európai ciprusa vett részt az Év fája megmérettetésen. Az országos döntőben a beérkezett szavazatok alapján a 150 éves, 12 méter magas „Szekszárdi Remete Berkenyéje” lett az első.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva