MW | 2023.08.14. 12:00
Így célszerű napra menni a nyári melegben
Az ma már a napozási egyszer­egy része, hogy napvédelem nélkül életveszélyes süttetni magunkat. De korántsem ilyen egyértelmű, hogy milyen szert használjunk és meddig?

A legmagasabb faktorszámú krémekre a világos bőrű, hajú és szemű, valamint szeplős embereknek van szükségük. Ők rögtön leégnek, számukra az 50 faktoros naptej a leghasznosabb. S vannak alapból halványbarna bőrűek, barna hajjal és szemmel, akik könnyen barnulnak. Nekik csak a nyaralás kezdetén kell védelem, míg a sötét hajúak és kreol bőrűeknek komolyabb védelem nélkül is kevés esélyük van a leégésre.

Fotó: illusztráció/Freepik

 

Hogy mit mutat a faktorszám? A legmagasabb értékű naptej jelenleg az 50-es. Vagyis, ha naptej nélkül 10 percig tartózkodhatnánk a napon, akkor egy 50-es faktorú krémmel ezt 500 percre növelhetjük. Lényeges az is, hogy a naptej fotostabil legyen, ami lassabban bomlik le.

A fényvédők két csoportot alkotnak. A fizikai fényvédők a bőrön megtapadva visszaverik a sugarakat, tehát nem szívódnak be, s olajos érzetűek a testünkön. A kémiai fényvédők felszívódnak, és úgy nyelik el a sugarakat, viszont gyakrabban okoznak allergiás reakciót. A fényvédők között van krém, tej, olaj, hab és permet állagú, melyekből a napolaj a leginkább zsíros. A legkevésbé pedig a naptej, a permet és a hab. Fontos, hogy a bőrünk minőségének megfelelő változatot vásároljuk.

Főként kisgyermekeknél lényeges, hogy a vásárolt fényvédő krém vízálló legyen, hogy pancsolás közben ne mosódjon le. Persze, még így is újra kell kenni időnként.

Nem kötelező mindig ugyanolyan erős naptejet használni. A szezon elején jobb a magas faktorú, némi barnasággal viszont ez csökkenthető. S jó tudni, hogy a védelem nem növekszik a faktorszámmal arányosan. Egy 20-as faktorú naptej az UV-B sugaraknak körülbelül 94 százaléka ellen véd, az 50-es nagyjából 98 százaléka ellen. Viszont az 50-essel két és félszer annyi ideig lehetünk a napon. A faktorszámon kívül lényeges tényező az is, hogy a naptej mennyire széles spektrumú, vagyis a leégést okozó UV-B sugárzás mellett ad-e védelmet a bőrrákot okozó UV-A sugarak ellen.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!:


 

Forrás: sonline.hu
Nyitókép: freepik

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva