likeBalaton.hu | 2024.01.02. 14:00
Így gondozd a mikulásvirágot, hogy sokáig szép maradjon
Télen sokan választanak mikulásvirágot, hogy ünnepi hangulatot varázsoljanak otthonukba. Ennek a csodás növénynek a gondozása azonban nem egyszerű, és gyakran előfordul, hogy már az ünnepek idején tönkremennek.

Ahhoz, hogy a mikulásvirág sokáig szép maradjon a lakásban, és talán még a következő karácsonykor is virágozzon, néhány fontos szempontot érdemes figyelembe venni.

Először is tudnunk kell, hogy a mikulásvirág Mexikóból származik, ahol trópusi éghajlat uralkodik. Ez azt jelenti, hogy a meleg, párás környezetet részesíti előnyben, valamint fontos számára a fény és a sötétség egyensúlya.

A növénynek naponta körülbelül 12 óra fényre van szüksége, ezért válasszunk számára világos, de nem közvetlen napfényes helyet. A szobahőmérséklet ideális számára, de vigyázzunk, hogy ne legyen huzatos a helyiség.

Az öntözés során arra kell figyelnünk, hogy a földje mindig legyen nedves, de kerüljük a túlöntözést. A trópusi eredet miatt a növény szereti a magas páratartalmat is, ezért időnként érdemes permetezni a leveleit.

Februártól áprilisig a mikulásvirág nyugalmi időszakba lép, ebben az időszakban kevesebbet öntözzük, és vágjuk vissza 10-15 centiméter magasságig. Ha a növény túlélte a nyugalmi időszakot, új hajtásokat fog növeszteni, ekkor már bátran öntözhetjük bőségesebben.

Októbertől kezdődik a virágzásra való felkészülés. Ebben az időszakban a mikulásvirág számára biztosítanunk kell a napi 12 óra sötétséget, akár úgy is, hogy lefedjük fekete fóliával vagy kartondobozzal. A 8 hétig tartó rövidnappalos fázis után megjelennek az új, színes fellevelek, és ekkor már visszavihetjük a növényt a szobába.

Ha egész évben gondoskodunk a megfelelő fényről, hőmérsékletről, öntözésről és páratartalomról, a mikulásvirágunk újra és újra virágozhat, így nem csak az ünnepi időszakban, hanem az egész év folyamán gyönyörködhetünk a látványában.

 

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


Nyitókép: freepik

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva