1. Nagy múltra tekint vissza
Európában már a kőkorszaki időkben is foglalkoztak almatermesztéssel. Az ókorban a görögöknél egy hagyomány szerint a szeretet jelének számított, ha valakit megdobtak almával. Indiában gyógyszerként alkalmazták emésztési problémák kezelésére, míg Kínában a fák kérgével próbáltak gyógyítani. A középkorban Hildegard rendfőnök asszony – aki a kora középkor egyik legjelentősebb természettudósa volt – az alma rendszeres fogyasztását javasolta, mind a betegek, mind az egészségesek számára. Szerencsére erre a gazdagoknak és a szegényebbeknek is lehetősége volt. Ebből az időszakból való a vashiány vasszegekkel átszúrt almával való gyógyítása is, amit sok helyen még ma is alkalmaznak.
2. Sokszínű jelkép
Az alma gömb alakú, ezért a teljességet szimbolizálja. A keresztben kettévágott alma közepén látható magház ötágú csillagot, pentagrammát képez, amely a tudás jelképe. A pentagramma alakú magház az alma belsejében a testbe zárt szellem. Beavatási szertartásokban az alma a megismerés gyümölcse. A kínai kultúrában a békét és a harmóniát jelenti. A Bibliában a tudás és a bűnbeesés jelképe. Szűz Mária vagy a gyermek Jézus kezében levő alma a bűn leküzdésére, Krisztus megváltói küldetésére utal.
3. Legendás gyümölcs
Az alma tehát nagyon sok helyen és sokféleképpen megjelenik, kezdve a Bibliától a különböző népmesékig és legendákig. Ott volt az a bizonyos alma, amit a kígyó sugallatára szakasztott le Éva a tudás fájáról. Aztán a görög mitológia szerint Erisnek, a viszály istennőjének jóvoltából válik az alma minden baj okozójává. A legszebbnek címzett aranyalma sok probléma forrásává lesz, többek között a trójai háborúé is.
A norvég mitológiában az almafa már teljesen mást, a halhatatlanságot jelképezi, a lengyelek hittek benne, hogy az almafa segít a fiatal lányoknak megálmodni, ki lesz a jövendőbelijük. Aztán megemlíthetjük a svájci szabadságharcos Tell Vilmos történetét is, amiben szintén fontos szerepet játszik az alma. A történet szerint ugyanis Altdorf főterére kifüggesztették – az akkor épp a svájciak felett zsarnokoskodó – Gessler kalapját, ami előtt meg kellett hajolnia az arra járóknak. Vilmos ezt megtagadta, ezért a zsarnok arra kötelezte, hogy 100 lépésről lőjön le egy almát saját fia fejéről. A vadász célba talált, tehát a fiának nem esett baja.
4. Lebeg a vizen
A gyümölcs a rózsafélék családjába tartozik. A világon termő almafajták mérete a borsó méretűtől terjed egészen akkoráig, mint egy kisebb sütőtök. Egy átlagos méretű alma 80 kalóriát tartalmaz. 25 százaléka levegő, ezért lebeg a vízen.
5. Egészségesebb, mint hinnéd
Az alma rendszeres fogyasztásával csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata, a rákos megbetegedések kialakulása. Az alma remek vízhajtó, vértisztító és fertőtlenítő. A gyomorpanaszokon és a vérszegénységen kívül az alma jó a fejfájásra, illetve fáradtság ellen is. Remek C-vitamin forrás, emellett tartalmaz B-vitamint, cukrot és számos ásványi anyagot. Található benne magnézium, vas, kálium, különféle foszfátok és savak is. A magas bór tartalmának köszönhetően az alma segíthet javítani a memóriát, a mentális éberséget és az elektromos aktivitást az agyban.
+1 Erre figyeljünk
Vásárláskor fontos, hogy ép almákat vegyünk, mert az ütődött, megkarcolódott darabok hamar megrohadnak. Lényeges az is, hogy fogyasztás előtt mindig mossuk meg az almákat – érdemes figyelni arra, hogy a legtöbbször egy viaszréteggel kezelik a héját, hogy tovább friss és szép maradjon. Ezt langyos vízzel mosva és közben kézzel dörzsölve tudjuk a legegyszerűbben eltávolítani.
+2 Szeletelési és tálalási tippek
Az alábbi videóban remek tippek vannak a szeleteléshez, többek között az is kiderül, hogy hogyan érdemes felszeletelni az almát úgy, hogy utána még akár órákig friss maradjon, és könnyen szállítható legyen, például a suliba a gyerekeknek. De látványos almás sajttál készítéshez is kapunk tippeket.