likeBalaton.hu | 2023.10.24. 12:00
Itt az ősz! Élvezd a szezonális finomságokat!
Beköszöntött a sütőtökös, diós, almás, fahéjas, káposztás ínyencségek szezonja. Ha a hosszú hétvégén te is részt vettél a gasztronómiai programokon, akkor biztosan kedvet kaptál ezekhez az őszi finomságokhoz. Hétközben sem kell hiányolnod, hoztunk pár ötletet.

Sütőtökkrémleves gluténmentesen

Fotó: mindmegette

A leveshez:
10 dkg bacon
0.5 db sütőtök
1 szál petrezselyemgyökér
0.25 db zeller
0.5 db karalábé
1 db krumpli
0.5 fej vöröshagyma
1 csok petrezselyem
1 l húsleves alaplé

1 csip szerecsendió
1 csip őrölt fekete bors
csilipehely
2 dl főzőtejszín
olaj
A tálaláshoz:
pirított tökmag

Elkészítés

  1. A gluténmentes sütőtökkrémleve elkészítéséhez a sütőtököt feldaraboljuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt puhára sütjük.
  2. A bacont vékony csíkokra vágjuk, és ropogósra pirítjuk. Ha szükséges, tegyünk hozzá pár csepp olajat. A ropogós baconcsipszet kiszedjük az olajból, és félretesszük a tálalásig.
  3. A zöldségeket alaposan megtisztítjuk. A hagymát apró kockákra vágjuk, a sárgarépát felkarikázzuk és megfuttatjuk a baconből kisült zsíron. A többi zöldséget (krumpli, karalábé, fehérrépa) felkockázzuk, és a lábosba tesszük.
  4. Felöntjük az alaplével, megszórjuk a durvára vágott petrezselyemmel, és puhára főzzük fedő alatt.
  5. Az előre megsütött sütőtökszeleteket a levesbe tesszük a tejszínnel együtt, és botmixer segítségével krémesre turmixoljuk. A levest alaposan felforraljuk, közben ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval és csilivel.
  6. A tökmagot egy serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk. A levest a baconcsipsszel és a pirított tökmaggal tálaljuk, és meglocsolhatjuk tökmagolajjal és ízlés szerint tejszínnel.

 

Itt a tuti trükk: így hámozd meg pofonegyszerűen a sütőtököt

 

A csodálatos káposzta

 

Fotó: mindmegette

A káposztafélék családjának legismertebb tagjai: a fejes káposzta, a lilakáposzta, a kelkáposzta. Közéjük tartozik a kelbimbó, a kínai kel, sőt a karfiol és a brokkoli is. A káposzta az egyik legrégebbi zöldségételünk, amit ma is sokféleképp készítve, szívesen fogyasztunk, és sok esetben nem tudjuk, hogy ezzel milyen jót teszünk a szervezetünknek.
Mivel a fejes káposzta nem egy adott helyről származik, így az emberiség igen régóta széles körben fogyasztja. A káposzta háziasítása és nemesítése viszonylag hamar megkezdődött, nagyjából az i. e. I. évezredben. Így válhatott a laza levelekből álló növény a ma ismert sűrű, tömött fejjel rendelkező zöldséggé.

A káposzta vásárlásakor figyeljünk oda, hogy csak sérülésmentes, fényes levelű, tömör fejű káposztákat válasszunk. A megvásárolt káposztát néhány napig tárolhatjuk a konyhapulton vagy a spejzban, de a hűtőben akár egy hétig is eltarthatjuk.

Felvágni csak közvetlenül a felhasználás előtt érdemes. A vörös- vagy lilakáposzta esetében ügyeljünk rá, hogy csak rozsdamentes acélkéssel vágjuk, különben elszíneződik. A vöröskáposztához főzéskor is érdemes egy kis citromot adni, hogy megőrizze eredeti színét.
A káposzta tényleg nagyon egészséges. Külső levelei jó E-vitamin források. A nyers fejes káposzta nagyon sok C-vitamint tartalmaz, valamint magas vas-, kalcium- és kalcium tartalma. Ezen kívül A-B6-, B12-, D-, E- és K-vitamin található benne, az ásványi anyagok közül pedig mangán, réz, cink, foszfor és magnézium is fellelhető benne. A káposztában található kén is, ennek köszönheti jellegzetes illatát. A kén azonban nem csak a káposztát azonosító illatért felelős, hanem segíti a szervezet baktériumokkal szembeni ellenállását.

 

Töltött sült alma mentesen

Forrás: mindmegette

15 dkg zabkeksz
5 dkg cukor
4 db alma
3 dkg vaj
0.5 dl tejszín
1 tábla csokoládé

fahéj

Elkészítés

  1. A kekszeket mozsárban összetörjük. A vajat serpenyőben felolvasztjuk, beleszórjuk a zúzott kekszeket, fahéjjal fűszerezzük, mandula szirmokat adunk hozzá. Elkeverjük benne a cukrot, a tejszínt, egy csipetnyi sóval.
  2. Az almák közepét kivágjuk a magházzal együtt, beletöltjük a fűszeres tölteléket. Egy tepsibe helyezzük az almákat, kevés vizet öntünk alá, és 180C sütőbe kb. 30 perc alatt készre sütjük.
  3. Miközben sül az alma, a csokoládét vízfürdőn felolvasztjuk és a már megsült almákat bevonjuk az olvasztott csokoládéval.

 

 

5+2 érdekesség az almáról, amit eddig nem tudtál

1. Nagy múltra tekint vissza

Európában már a kőkorszaki időkben is foglalkoztak almatermesztéssel. Az ókorban a görögöknél egy hagyomány szerint a szeretet jelének számított, ha valakit megdobtak almával. Indiában gyógyszerként alkalmazták emésztési problémák kezelésére, míg Kínában a fák kérgével próbáltak gyógyítani. A középkorban Hildegard rendfőnök asszony – aki a kora középkor egyik legjelentősebb természettudósa volt – az alma rendszeres fogyasztását javasolta, mind a betegek, mind az egészségesek számára. Szerencsére erre a gazdagoknak és a szegényebbeknek is lehetősége volt. Ebből az időszakból való a vashiány vasszegekkel átszúrt almával való gyógyítása is, amit sok helyen még ma is alkalmaznak.

2. Sokszínű jelkép

Az alma gömb alakú, ezért a teljességet szimbolizálja. A keresztben kettévágott alma közepén látható magház ötágú csillagot, pentagrammát képez, amely a tudás jelképe. A pentagramma alakú magház az alma belsejében a testbe zárt szellem. Beavatási szertartásokban az alma a megismerés gyümölcse. A kínai kultúrában a békét és a harmóniát jelenti. A Bibliában a tudás és a bűnbeesés jelképe. Szűz Mária vagy a gyermek Jézus kezében levő alma a bűn leküzdésére, Krisztus megváltói küldetésére utal.

3. Legendás gyümölcs

Az alma tehát nagyon sok helyen és sokféleképpen megjelenik, kezdve a Bibliától a különböző népmesékig és legendákig. Ott volt az a bizonyos alma, amit a kígyó sugallatára szakasztott le Éva a tudás fájáról. Aztán a görög mitológia szerint Erisnek, a viszály istennőjének jóvoltából válik az alma minden baj okozójává. A legszebbnek címzett aranyalma sok probléma forrásává lesz, többek között a trójai háborúé is.

A norvég mitológiában az almafa már teljesen mást, a halhatatlanságot jelképezi, a lengyelek hittek benne, hogy az almafa segít a fiatal lányoknak megálmodni, ki lesz a jövendőbelijük. Aztán megemlíthetjük a svájci szabadságharcos Tell Vilmos történetét is, amiben szintén fontos szerepet játszik az alma. A történet szerint ugyanis Altdorf főterére kifüggesztették – az akkor épp a svájciak felett zsarnokoskodó – Gessler kalapját, ami előtt meg kellett hajolnia az arra járóknak. Vilmos ezt megtagadta, ezért a zsarnok arra kötelezte, hogy 100 lépésről lőjön le egy almát saját fia fejéről. A vadász célba talált, tehát a fiának nem esett baja.

4. Lebeg a vizen

A gyümölcs a rózsafélék családjába tartozik. A világon termő almafajták mérete a borsó méretűtől terjed egészen akkoráig, mint egy kisebb sütőtök. Egy átlagos méretű alma 80 kalóriát tartalmaz. 25 százaléka levegő, ezért lebeg a vízen.

5. Egészségesebb, mint hinnéd

Az alma rendszeres fogyasztásával csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata, a rákos megbetegedések kialakulása. Az alma remek vízhajtó, vértisztító és fertőtlenítő. A gyomorpanaszokon és a vérszegénységen kívül az alma jó a fejfájásra, illetve fáradtság ellen is. Remek C-vitamin forrás, emellett tartalmaz B-vitamint, cukrot és számos ásványi anyagot. Található benne magnézium, vas, kálium, különféle foszfátok és savak is. A magas bór tartalmának köszönhetően az alma segíthet javítani a memóriát, a mentális éberséget és az elektromos aktivitást az agyban.

+1 Erre figyeljünk

Vásárláskor fontos, hogy ép almákat vegyünk, mert az ütődött, megkarcolódott darabok hamar megrohadnak. Lényeges az is, hogy fogyasztás előtt mindig mossuk meg az almákat – érdemes figyelni arra, hogy a legtöbbször egy viaszréteggel kezelik a héját, hogy tovább friss és szép maradjon. Ezt langyos vízzel mosva és közben kézzel dörzsölve tudjuk a legegyszerűbben eltávolítani.

+2 Szeletelési és tálalási tippek

Az alábbi videóban remek tippek vannak a szeleteléshez, többek között az is kiderül, hogy hogyan érdemes felszeletelni az almát úgy, hogy utána még akár órákig friss maradjon, és könnyen szállítható legyen, például a suliba a gyerekeknek. De látványos almás sajttál készítéshez is kapunk tippeket.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: mindmegette.hu
Nyitókép: AI

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva