Krausz Andrea | 2022.10.25. 07:00
Jelmezes felvonulás nyitotta meg a Kálmán Imre Emléknapokat Siófokon
Fúvós zenével, jelmezes felvonulással és gólyalábas produkcióval vette kezdetét az ötnapos Kálmán Imre Emléknapok. Az operettkirály siófoki szülőháza elől indult a kosztümös menet, majd táncprodukciókkal, kiállításmegnyitóval és gálaműsorral is tisztelegtek Kálmán Imre munkássága előtt.

Kálmán Imre születésnapján, vagyis október 24-én jelmezes felvonulás keltett feltűnést Siófok belvárosában.

Ezzel az attrakcióval indult el „A Szenvedélyes századelő – a múlt találkozása a jelennel” című emlékhét programsorozata.

A világhírű zeneszerző születésnapja (és Lehár Ferenc halálának napja) egyben a magyar operett napja is. A műfaj képviselői 2002 óta hívják fel ilyenkor a figyelmet az operett múlhatatlanságára.

Korhű ruhákban a hagyományőrző asszonyok, színes a jelmezes felvonulás
Fotó: Krausz Andrea

Jelmezes felvonulás a szülőháztól

Kámán Imre 1882. október 24-én született Siófokon, ahol 9 éves koráig élt családjával. Már gyermekkorában is imádta a zenét, érdekelte a színház világa. Szülőháza a siófoki vasútállomás közelében, a róla elnevezett sétányon áll. A napjainkban emlékházként működő épület elől indult a menet a Daniel Speer Brass fúvósainak felvezetésével, és a Zenepavilont érintve masíroztak a Víztorony körül, majd érkeztek a Fő térre.

Daniel Speer Brass stílusos zenét játszott
Fotó: Krausz Andrea

Hiphop és operett

A Fő téren a helyi fiatalok mutatták meg tudásukat. Volt, aki gyönyörűen énekelt operettdallamokat,

az Airforce Tánciskola tagjai pedig hiphop táncot mutattak be a Marica grófnőben felcsendülő „Szép város Kolozsvár” című dalra.

– A fiatalokat is bevontuk a programokba, mert szerettük volna ennek a korosztálynak is megmutatni, hogy vannak a városban kulturális értékek, amelyeket érdemes megbecsülni – mondta Kiss László, a programokat szervező Kálmán Imre Művelődési Központ (KIMK) igazgatója.

Az Airforce Tánciskola fiataljai Kálmán-dallamra ropták
Fotó: Krausz Andrea

Emlékplakettesek kéznyomata

A város által 1998 óta adományozott Kálmán Imre Emlékpakettet olyan színészek, előadóművészek, zenészek, rendezők kapják, akik az operett világában eltöltött többéves kitartó és sikeres munkájukkal a komponista kultuszát ápolják.

A többi között az ő kéznyomatuk is helyet kapott a hétfőn megnyílt kiállításon, melyet egy hónapig látogathat a nagyközönség a művelődési központ emelet galériáján.

A fotótárlat fő témája természetesen Kálmán Imre és családja, valamint a korabeli Siófok.

Egy hónapig látható a kiállítás
Fotó: Krausz Andrea

Kálmán Imre 140

– A Kálmán Imre emlékév keretében korábban már beszélgetős, terefere műsorokat tartottunk a Kálmán Imre Emlékplakettel kitüntetett művészek közreműködésével. Gasztro-show-t is szerveztünk, ahol elkészítettük a komponista egy-egy kedvenc fogását. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával az öt nap során esténként ingyenes előadásokat és operett-gálaműsort tartunk.

Várhatóan telt ház előtt lépnek fel például a Kálmán Imre Emlékplakettel kitüntetett művészek, akik erre az alkalomra állítottak össze egy gálaestet

– emelte ki a művelődési ház igazgatója, majd hozzátette, hogy szerdán bemutatják a Kálmán-bonbont is, amit többféle ízesítésben kóstolhatnak meg az érdesszájúak.

A közönséget a HADART Színház, a Magyar Zenés Színház, a Monarchia Színház és a Kálmán Imre híres műveit jazz stílusban előadó Apáti Dixieland Band is várja a következő napokban. A Kálmán Imre Emlékházban tárlatvezetést és múzeumpedagógiai foglalkozást tartanak, a látogatókat az „Operettkirály” tematikus városnéző sétára invitálják ugyancsak az emlékház szervezésében.

Az emléknapokon Operett Expressz néven városnéző kisvonat közlekedik, amelyen felcsendülnek Kálmán Imre legszebb melódiái.

További képekért kattints a fotóra!

 

 

Nyitókép: Krausz Andrea

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva