Csúcsra jár a tökszezon, de – amint arra a Nébih is figyelmeztetett – a dísztököket még véletlenül sem szabad megkóstolni, se nyersen, se sütve, se főve elfogyasztani, mert mérgezőek lehetnek.
A halloweeni tök általában dísztökből készül, amelyben kukurbitacin nevű, keserű anyag található. Fogyasztása már kis mennyiségben is gyomorgörcsöt, hányást, hasmenést, kiszáradást okozhat.
Ha mindenképpen tököt kóstolnál, akkor válasz a sütőtök félék közül!
Sütőtökkrémleves pirított kolbászropogóssal
Hozzávalók
50 dkg sütőtök
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
só
bors
olívaolaj
4 dl víz
2 dl kókuszkrém
1 mk majoránna
1 mk kakukkfű
A tálaláshoz:
15 dkg füstölt kolbász
Elkészítés
A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk, majd felkockázzuk kisebb darabokra és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
A hagymát nagyobb darabokra vágjuk és a fokhagymával együtt ráhelyezzük a meghámozott sütőtökre.
Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk egy kis olívaolajjal, majd összeforgatjuk. 180 fokon 40 percig sütjük.
Ezután belehelyezzük a megsült tököket egy fazékba, hozzáadunk 2 dl vizet és botmixerrel pépesítjük. Közben folyamatosan adagoljuk a további 200 ml vizet, a kókuszkrémet, a majorannát és a kakukkfüvet. Kevergetés mellett még egyszer felforraljuk.
A füstölt kolbászt apróra vágjuk és egy kevés olívaolajon ropogósra pirítjuk.
A sütőtök krémlevest a kolbászropogóssal megszórva tálaljuk.
A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!
:
Forrás: zaol.hu , mindmegette.hu
Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu