likeBalaton.hu | 2023.10.09. 08:00
Itt borzonghatsz Halloween-kor
A Balaton környékén is évről évre egyre népszerűbbek az ősi kelta hagyományok felidézésével kapcsolatos bulik, túrák koncertek. Összeszedtünk egy csokorra valót, hogy hol merülhetsz el igazán a borzongásban.

A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult autentikus ír ünnep október 31. éjszakáján (a Mindenszentek katolikus ünnep előtti estén), melyet elsősorban az angolszász országokban tartanak. Az ünnep 1840 körül került Észak-Amerikába, amikor sok elszegényedett ír földműves vándorolt ki Írországból, akik magukkal vitték az ősi kelta eredetű népszokásaikat és hitvilágukat is. A történelem során több hasonló római kori ünnep is elvegyült a kelta halálkultusz samhain nevű ünnepével, ezért mai állapotában ez az autentikusnak ismert pogány ünnep az ókori mediterráneumból származó elemeket is tartalmaz, amelyek kiegészültek az ír nép szokásaival és az észak-amerikai, nyugat-európai vidám ünnepi és gasztronómiai bolondozással, töklámpás faragással, jelmezes kéregetéssel, beöltözős partikkal, almahalászattal is.

 

A kelták hite szerint október 31-én este a holtak szellemei visszatérnek, és mivel beköltözhetnek az élőkbe, az élők félelmükben különféle álcázó maskarákat öltöttek, mert ezzel akarták becsapni és összezavarni a holtak szellemeit. A halloweenhez kapcsolódó szokások eljutottak Magyarországra is, a bulizós és játékos hangulatú harsány szokásokkal és a vicsorító vagy vigyorgó, de rendszerint világító töklámpás szimbólumával, amely jellegzetes kellékként az ír népszokás faragott karórépájából az évszázadokig tartó változások során a mai napig megmaradt. A halloween fesztivál legnépszerűbb elemei a boszorkányok, a kísértetek, fekete macskák, mitikus természetfeletti lények, tündérek, koboldok és egyéb rémségek seregei.

 

Balatonfűzfő

Idén is két napos lesz a Borzongás Fesztivál Fűzfőn! A fő program most is a Borzongás Túra délután 5 és este 10 között.

 

Siófok

A BAHART egy félelmetesen szellemes hajótúrára várja a gyerekeket! Október 28-án 15:00-16:30 között lesz vízen a Halloween Gyerekhajó.
Az esti bulihajó pedig 19 órakor fut ki a Balatonra a siófoki kikötőből, ahol mágikus koktélokkal, vérpezsdítő zenével várnak.

 

Balatonlelle

Tölts egy TÖKéletes napot Balatonlellén!

Keszthely

A város több pontján is felcsendül október 31-én este, hogy: CSOKIT VAGY CSALUNK! Rémisztő ruhába öltözött gyerekek róják a város utcáit bandákba verődve, s ahol nem nyílik az ajtó és nem kerül némi édesség a zsebekbe, oda bizony sebtapasz ragad a postaládára.

November 3-án este 6-tól pedig egy borzongó esten vehetsz részt és rejtélyeket fejthetsz meg a Festeticsek éjlepte egykori kastélyában.

Gyenesdiás

Paratúra, kalandszoba és bájitalok várnak az elvarázsolt élményparkban ezen az estén. A Festetics Imre Élménypark idén második alkalommal rendezi meg a Halloween esti buliját, november 27-én,este fél hattól!

 

Nézd meg a tavalyi murin készült képeinket!

 

Kehidakustány

A fürdővárosban a túrán van a hangsúly Halloweenkor is, így több távban is megmérettetheted magad!

 

 

 

Balatonfüred

Október 28-án, Balatonfüreden, a Huray Villa kertjében délután 2 órától tökfaragás, arcfestés, zene, népi játszótér, forró italok és finom falatok várnak!

 

Balatonfüreden is útnak indul a Halloween Gyerekhajó 11:00-12:30 között!

 

Kapolcs

A Művészetek Völgye ősszel is vár: arcfestés, ugrálóvár, kézműveskedés, ügyességi játékok, tökfaragó verseny, gyerekkoncert, kürtőskalács, ételek/italok, Halloween napi buli.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva