Szaniszló Hajnalka | 2023.10.10. 08:00
Kovács Laci extrém sportoló: a sarkkörön és a sivatagban nincs hibalehetőség
Eddigi elképesztő teljesítményei, valamint az idei balatoni és norvég kalandjai után az életveszélyes, sivatagi üres négyzetbe készül.
Kovács Laci extrém sportoló 2023 őszén Norvégiában evezett egy tengeri kajakkal több száz kilométert úgy, hogy az első napon ellopták a sporteszközét. Erről itt írtunk részletesebben. A sporoltoló 2023 nyarán tengeri kajakkal körbement a Balatonon is, 2021-ben pedig SUP-pal teljesítette ugyanezt a távot. Sportkarrierje során nyolcszor sikeresen teljesítette az Ironman triatlon távot (3,8 km úszás, 180 km kerékpár, 42 km futás), de szaharai önellátó futóversenyt (240 km), alaszkai önellátó kalandversenyt sífutva (170 km), 650 km-es kerékpárversenyt a marokkói Atlasz-hegységben (ezen harmadik helyezést ért el). Járt már lappföldi egyéni, önellátó téli átkelésen a sarkkörről indulva (450 km), maláj egyéni túlélő expedíción (360 km), valamint a Salar De Uyuni sósivatagban (Bolívia) is, ahol Egyéni túlélő expedíciót teljesített, ennek távja 410 km hosszú volt.

 

– A közelmúltban tértél haza Norvégiából, ahol SUP-pal eveztél több száz kilométert. Mi volt a leginkább elképesztő ebben a kalandban?
– Az, amikor eltűnt a SUP-om, egyértelműen viszi a pálmát. Reggel kimentem a mólóhoz, ahol kikötöttem és láttam, hogy nincs ott semmi. Értetlenül álltam a történtek előtt.

– Mi az, ami igazán jó élmény volt Norvégiában?
– Nagyon szerettem volna orkákkal találkozni. Ez sajnos, nem sikerült, de delfinek, bálnák és fókák gyakran úszkáltak körülöttem.

Bár orkákkal nem találkozott, a mosoly így is elárulja, hogy mennyire csodálatos élményben volt része
Fotó: Kovács Laci extrém sportoló

 

– Nógrád megyéből származol, a balassagyarmati Vitalitás SE tagja vagy és sokáig ott is éltél. Milyen lehetősgeid voltak ott az extrém kalandjaidra felkészülni?
– Balassagyarmaton csodát művelnek kajakosok és a SUP-osok is. Világbajnoki helyezéseik vannak korosztályos szinten. A Nyírjesi tavak kiváló lehetőséget adnak a gyakorlásra. A kulcs pedig a motiváció. Én egyébként a Dunán is készültem.

– 2021-ben SUP-pal, 2023 júliusában pedig három nap alatt tengeri kajakkal mentél körbe a Balatonon.
– Néhány nap alatt mentem körbe idén nyáron. Érdekelt, hogy a SUP után milyen lesz tengeri kajakkal menni a tavon. Útközben nomád módon töltöttem az éjszakáim egy kis sátorban. Tanulságos volt, mert szeles volt az idő és folyamatosan nagy volt a hullámverés. Ezzel együtt nagyon élveztem az utazást, a vízi létet. Épp abban az időszakban volt több napon át folyamatos viharjelzés a tavon.

Kovács Laci Balatonlellén 2021-ben, amikor SUP-pal evezte körbe a Balatont
Fotó: Kovács Laci hivatalos

 

– Volt kifejezetten nehezítő tényező a tengeri kajakos balatoni kalandjaid során?
– A szél, a hullámok, a vihar a legnagyobb kihívás. De így is csodálatos volt: az égen megjelent a kettős szivárvány, jobbról sütött a nap, mögöttem az esőfelhők, alattam a haragos, már-már fekete a víz.

Fotó: Kovács Laci hivatalos

 

– Elképesztő eredményeid vannak az extrém túrák terén. Soha nem féltél?
– Dehogynem, ez gyakori velejárója és tudni kell kezelni a helyzetet. Ahogyan egyre több tapasztalatot szereztem, egyre könnyebben kezelem a veszélyes helyzeteket. Megismertem a határaimat, és tudom, hogy mikor és milyen mértékben léphetem túl azokat. A dzsungelben vagy épp a sivatagban pedig vannak olyan helyzetek, amelyeket jobb egyszerűen csak elfogadni és alkalmazkodni. Ott egészen más tudatállapotban vagyok. Élesebb a figyelmem és az érzékeim is felerősödnek.

Késteszt Finnországban, Lapföld egyéni, önellátó téli átkelés a sarkkörről indulva (450 km)
Fotó: Kovács Laci hivatalos

 

– Van olyan extrém túra, amelyet még szeretnél teljesíteni?
– Vietnám, Izland, a dzsungel és Amerikában a Halál-völgyön való átkelés is nagyon izgat. És van egy üres négyzet nevű hely Szaúd-Arábiában, amely egy több mint kétezer kilométeres sivatag. Azon egyedül még soha senki nem kelt át.

– Van már sivatagi tapasztalatod.
– Az üres négyzetben azonban tényleg semmi élet nincs. A legnagyobb gond a vízhiány és a mérhetetlen monotónia – ezeket kell túlélni. Ha találok elegendő vizet, akkor meg tudom csinálni.

2015. Rub Al Khali, Egyesült Arab Emirátusok Egyéni túlélő expedíció (400 km)
Fotó: Kovács Laci hivatalos

 

– Hallgatlak és eszembe jut Suhajda Szilárd. Hajtotta a szenvedély, a nagyon erős belső motiváció, amely mindent felülírt. Van egy lányod. Megfordul meg a fejedben, hogy egyszer nem térsz vissza és magára hagyod őt?
– Érzem a súlyát. De az egész életünk erről szól. A hétköznapokban az emberek egymás után halnak meg az utcán. Nem feltétlenül betegségben, vagy a koruk miatt. Anélkül, hogy bármi extrémek vállalnának. Tudom, hogy hol vannak a határaim és igyekszem jó döntéseket hozni, mert sokszor nincs hibalehetőség. Életkorból adódóan idővel persze abba kell hagyni.

Francia Guyana-ban
Fotó: Kovács Laci hivatalos

– Mi az, ami kifejezetten vonz a Balatonban?
– Az egész atmoszféra. Én már nem is a partról látom a Balatont. Bentről, a vízről látom kifelé a partokat, vagyis ha mondasz egy települést, akkor a vízről látom a fejemben az adott helyet. A SUP, a kajak, a szörf szerelem, és szeretnék vitorlázni is. A vízen szeretek lenni leginkább, mert lenyűgöző hangulata van.

– Mit jelent neked a vízről szemlélni a balatoni tájat?
– Végtelen nyugalmat jelent és a folyamatos rácsodálkozást arra, hogy mennyire hatalmas. Intenzív és magával ragadó. A vízről látni a naplementét és a napfelkeltét, átélni az erős hullámverést – ezek mind döbbenetes élmények.

Kovács Laci Csopakon 2021-ben, amikor SUP-pal evezte körbe a Balatont
Fotó: Kovács Laci hivatalos

 

– Szezonon túl is töltesz időt a Balatonnál?
– A közelmúltban részt vettem egy szaunaszeánszon és annyira megtetszett, hogy úgy döntöttem, hogy megtanulom és szeretnék is dolgozni szaunamesterként. Múlt hétvégén végeztem el a képzést. Nagyszerű szakemberektől sajátítottam el az alapokat, amit még a saját egyéniségemmel kiegészítve fejleszteni, csiszolni kell.

– Gondoltál már arra, hogy a Balatonhoz költözz?
– Tervezem is, hogy odaköltözöm, a Keleti-medence vonz igazán.

– Kerékpározol is a tónál?
– Idén nyáron körbetekertem néhányszor. (mosolyog)

– Létezik a fejedben a passzív pihenés fogalma? Veszel egy fagyit, leülsz egy padra a parton, és nem csinálsz semmit.
– Elképzelhetetlennek tartom. A Balaton végtelen lehetőséget tartogat a mozgásra, képtelen lennék a strandon napozni és semmit sem csinálni.

– A szenvedélyed, az extrém kalandok finanszírozása rettentő sok pénzbe kerül. vannak szponzoraid?
– A covid idején eltűntek a támogatók, így most nagyrészt önköltségen csinálok mindent. A norvég úthoz a deszkát, a vízálló táskákat és egyéb kiegészítőket a Starboard biztosította. Balassagyarmat Önkormányzata is támogatott, valamint az egyesületem is melletten áll.

– Ha sporteszköz-gyártó vagy egyéb vállalkozó lennék, nagy potenciált látnék benned.
– Ezt a hullámot még senkinek sem sikerült elkapni igazán a szponzorok közül. Bízom abban, hogy ez változik, mert jelentősen megkönnyítené az expedíciókat egy stabil támogató. Addig pedig igyekszem önköltségen megvalósítani az álmaimat.

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: Mászás során a Tátrában
Fotó: Kovács Laci hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva