likeBalaton.hu | 2023.12.21. 18:00
Légy óvatos, hogy mindenki otthon ünnepelhessen
A karácsony közeledtével a szokásosnál többen közlekednek az utakon, közös felelősségünk, hogy mindenki hazaérjen!

A karácsony előtti időszak elsősorban az ünnepi készülődésről és a tennivalók elintézéséről szól. Ez az időszak fokozott odafigyelést és óvatosságot igényel a járművezetők részéről, ugyanis a megnövekedett forgalomhoz kedvezőtlen időjárási, látási és útviszonyok párosulnak, ami miatt megnő a közlekedési balesetek kockázata.

Fotó: police.hu

Fontos, hogy mindenki alkalmazkodjon a megváltozott körülményekhez. Figyelembe kell venni, hogy a nedves útfelületen megnő a járművek fékútja, csökken a gumiabroncsok tapadása. A fagypont körüli hőmérséklet, a foltokban megjelenő köd és a lefagyások miatt az utak könnyen csúszóssá válhatnak, ami szintén kiemelt óvatosságot és figyelmet kíván.

Ennek megfelelően a Rendőrség arra kér minden sofőrt, legyenek türelmesebbek az utakon, induljanak el korábban, számoljanak hosszabb menetidővel, és hallgassák rendszeresen a közlekedési információkat. Tartsanak nagyobb követési távolságot és vezessenek lassabban, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata, rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatók.

Számítani kell arra is, hogy a gyalogosokat a reggeli és az esti szürkületben jóval később lehet észlelni, főleg akkor, ha nem használnak jó láthatóságot biztosító eszközöket, ruhát.

A járművek téli felkészítése szintén elengedhetetlen. Indulás előtt ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálni minden biztonsági berendezést és tartozékot. A műszaki biztonság legalapvetőbb követelménye a fékek, a futómű és a gumiabroncsok kifogástalan állapota. Utóbbiaknál célszerű rendszeresen ellenőrizni a profilmélységet is, hiszen minél kopottabb egy abroncs, annál jobban meghosszabbodik a fékút. Fordítsanak figyelmet járműveik világító- és fényjelző berendezéseinek megfelelő működésére is! Érdemes ellenőrizni az ablakmosó folyadék szintjét, illetve az ablaktörlő lapátok minőségét.

Minden esetben csak jól felkészített, biztonságos, megfelelő műszaki állapotú járművel indulj útnak!

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 

Forrás: police.hu
Nyitókép: police.hu

  

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva