likeBalaton.hu | 2023.10.20. 10:00
Ma 28 fok is lehet – nyárias időt ígér a hosszú hétvége
Visszatér a nyár, melegrekord születhet a mai napon. Akár 28 fok is lehet, hétvégén pedig a kisebb esők ellenére is kellemes idő várható.

A napokban tapasztalt hajnali fagyok és fagypont körüli hőmérsékletek után

október 20-án, pénteken akár 28 fok is lehet hazánkban.

Ragyogó napsütés várható, s a reggeli hőmérséklet sem esik 15 fok alá. Visszatér a kellemes idő, szinte nyárias időjárásnak örülhetünk. Bátran tervezzünk tehát szabadtéri programot a hosszú hétvégére. Remek elfoglaltságokat ajánlunk.

Október 21-én szombaton minimálisan csökken a nappali hőmérséklet, de még így is 25 fok körül alakulnak a maximumok. Csapadékra ezen a napon számítani kell: reggeli és a kora esti órákban szükség lehet az esernyőre, de ez nem befolyásolja jelentősen a hőmérsékletet és szél borzolja majd a fák levelét. Csak a tartósan hidegebb tájakon alakulhat 20 fok körül a hőmérséklet és lehet nagyobb az eső esélye.

Ez sem szegheti kedvünket, irány a Balaton partja, ahol már illatozik a sült gesztenye, tombol a sütőtök-szezon és illatozik a murci. Az legszínesebb fesztivál a balatonlellei Murcifesztivál lesz, amelyről itt tájékozódhatsz.

Vasárnap a párás, ködös reggel után változóan felhős időre van kilátás. Elszórtan eső, zápor előfordulhat. Élénk lesz a északnyugatira forduló szél. Folytatódik a 20 fok körüli enyheség.

Hétfőn, az 1956-os forradalom emléknapján október 23-án párás, rétegfelhős idővel indul a nap, napközben is maradhat az erősen felhős időjárás. Zápor csak elvétve fordul elő. 14 és 19 fok közé csökken a hőmérséklet.

Az orvosmeteorológiát is érdemes figyelembe venni

Ne feledkezzünk meg a változékony időjárás kellemetlen velejáróiról, ugyanis a nyárias időt erős melegfronti hatás kíséri.

Ez különösen az időseket és a krónikus betegeket viselheti meg, de az egészséges szervezetre is hatással lehet. Az arra érzékenyeknél fejfájás, alvászavar, fáradékonyság jelentkezhet, továbbá fizikai és szellemi teljesítő képességünk is romolhat. Ennek köszönhetően sokaknál figyelmetlenség, koncentrációs zavar jelentkezhet, ami növeli a balesetek előfordulásának kockázatát. A szív-és érrendszeri betegeknek különösen megterhelő ez az időjárási helyzet. Náluk jellemzően vérnyomás-ingadozás, szédülékenység alakulhat ki.

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép:

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva