Korosa Titanilla | 2024.02.27. 10:00
Madárbarát település címre lehet pályázni
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület pályázatot hirdet települések részére Madárbarát település mintaprojekt kialakítására – olvasható az mme.hu oldalán nemrég közzétett felhívásban.

A mintaprojektre olyan önkormányzatok pályázhatnak, amelyek lépéseket kívánnak tenni az ember és a természet összhangjának újbóli megteremtésére és amelyek közterületein, intézményeiben még nincsenek madárvédelmi eszközök kihelyezve (odúk, odútelepek).

Madáretető; Fotó: Somogyi László, Ökoturisztikai Látogatóközpont

A 21. század elejére az emberi civilizáció ijesztő és már veszélyes mértékben tette tönkre a természeti környezetet – olvasható a felhívásban. – Fajok halnak ki, élőhelyek semmisülnek meg. A klímaváltozás hatásait napi szinten érezzük a saját bőrünkön. Közös érdekünk, és egyben feladatunk, hogy helyrehozzuk, amit elrontottunk! Ennek a cselekvésnek több szintje is van, de a legfontosabb döntések a lakásainkban és a helyi közösségeinkben, a településeken dőlnek el.

Pályázati határidő

A Madárbarát település címre pályázni a elektronikusan kitöltött űrlappal lehet, a határidő 2024. március. 21., összesen 5 települést támogatnak majd a kiírás keretében.

A pályázat célja az olyan magyarországi települések önkormányzatainak bevonása a mintaprojektbe, amelyek lépéseket kívánnak tenni az ember és a természet összhangjának újbóli megteremtésére. A támogatás céljára rendelkezésre álló összeg településenként 500 ezer -1 millió forint a település mérettől függően, amelyet madárvédelmi, természetvédelmi eszközök formájában kap a pályázat nyertese. Az eszközök és a tanösvény kihelyezésében az MME a helyszínen szakmai segítséget nyújt, a kihelyezéshez szükséges emberi erőforrást azonban a nyertes pályázónak szükséges biztosítania.

Kik pályázhatnak?

Kizárólag azon pályázó települések kerülhetnek kiválasztásra, amelyek közterületein, intézményeiben még nincsenek madárvédelmi eszközök kihelyezve (ódúk, odútelepek), kivételt képez ez alól a gólyakosarak, és gólyafészek magasítók. A pályázathoz mellékelni kell a polgármester nyilatkozatát. A pályázó vállalja, hogy nyertes pályázat esetén a pályázatban kapott eszközöket elszállítja az MME telephelyéről vagy az eszközök gyártásának helyszínéről és saját hatáskörben, de az MME szakmai támogatásával az eszközöket a pályázatban megjelölt területre kihelyezi 1 hónapon belül. Az eszközöket a nyerteseknek a pályázati periódus után 5 évig szükséges működtetni és karbantartani.

A pályázat elbírálásánál előnyt jelent például, ha a település tervei között szerepel madár- és természetbarát beavatkozások lebonyolítása, a fecske- és denevérbarát épületfelújítások bevezetése, méhlegelők létesítése vagy a zöld felületek egyéb madár- és rovarbarát módon történő kezelése, biológiai szúnyogírtás, illetve ha már van, vagy tervezi a település környezeti nevelési program megvalósítást, vagy rendszeres együttműködést a területileg illetékes nemzeti park igazgatóságokkal, természetvédelmi szervezetekkel.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!:


 

 

Forrás: zaol.hu
Nyitókép: Somogyi László, Ökoturisztikai Látogatóközpont

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva