Harsányi Miklós | 2024.05.14. 08:00
Már 27 embert mentettek ki idén a Balatonból a vízirendőrök
A Balatonból 2023-ban 169 kivonulás során 338 embert mentettek ki a vízrendőrök, az idén már 16 alkalommal 27 személynek segítettek a vízirendészet munkatársai.

Több mint 30 szolgálati kisgéphajója van a Balatoni Vízirendészeti Rendőr-kapitányságnak (BVRK), műszakilag ők tartják üzemben a drávai hajókat, és a Fejér vármegyei vízi járműveket is felkészítették már a szezonra. A Balatonon hétvégén a SUP-osokon kívül vitorlázóknak is segítséget nyújtottak a vízirendőrök.

A Balatonból 2023-ban 169 kivonulás során 338 embert mentettek ki a vízrendőrök, az idén már 16 alkalommal 27 személynek segítettek a vízirendészet munkatársai.

– A legtöbbször hajózókat vagy valamilyen vízieszköz – SUP, kajak, csónak, vitorlás, szörf – használókat, illetve fürdőzőket kell kimenteni – tájékoztatott a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság (SVMRFK) kommunikációs szolgálata.

– Vasárnap két esetben négy személyt, SUP-osokat és vitorlázókat kellett kimenteni a Balatonból.

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

 

A tavon az idegenforgalmi szezonban egyidejűleg 18-20 kisgéphajó lát el feladatokat, ám a nagy rendezvények – Balaton-átúszás, Kékszalag, Balaton-átevezés – alkalmával akár a teljes flotta is bevethető. Az idén eddig 11 üzemképes kisgéphajó került vízre a Balatonon, megosztva az öt – Siófok, Balatonföldvár, Fonyód, Keszthely, Balatonfüred – vízirendészeti rendőrörs között, június elsejéig további nyolc kisgéphajót bocsátanak vízre.

Vihar- és hullámállóság szempontjából három kategóriába tartoznak a balatoni vízirendészet hajói: vannak, amelyek kifejezett jó időben alkalmasak járőrszolgálatra, azonban kevéssé viharállóak. Akadnak olyanok, amelyek már komolyabb, erősebb szélben is hatékonyan tudnak beavatkozni.

A nagy kapacitású mentőhajók bármilyen szélben és viharban képesek menteni.

A Balatonon 149 hatóságilag kijelölt fürdőhely található, ezen felül nagyjából száz olyan strand, ahol fürdeni lehet. A rendőrség azt is közölte: számítások szerint egy adott időpillanatban a nyári főszezonban – július 20 és augusztus 20 között – kánikulában közel 300 ezer személy lehet a vízben vagy vízparton. A tavon 116 kikötő van, ebből 73 közforgalmú és 43 saját használatú (üzemi).

A kikötők teljes befogadóképessége több mint tízezer vízijármű, a nádasokban, egyéb helyen kikötve és a parton további 5000 kishajó, csónak, egyéb vízijármű vesztegel.

A navigációt is ellenőrzik

A hajók szezonra való felkészítése sokrétű, a főelemek – többek közt műanyag hajótest, hajtómotor, elektromos és navigációs berendezések – javítása, esetleges felújítása, festése, karbantartása komoly feladat. Az algagátló festékbevonatok, illetve a szolgálati kisgéphajók kötelező hajófelszereléseinek pótlása, időszakos cseréje, a kikötő és horgonykötelek valamint a nemzeti, rendészeti lobogók cseréje minden hajózási szezon előtt megtörténik.

– A hajómotorok kötelező szervizelés 50-100 üzemóránként, gyári olajokkal és szervizcsomagokkal a gyártói előírások szerint történik – közölte az SVMRFK . – Azonban előzetesen a motorok hűtővízközeges furatrendszerét ipari vízkőoldó alkalmazásával vízkőmentesítik.

 

 

 

Forrás: sonline.hu
Nyitókép: Police.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva