Krausz Andrea | 2023.06.25. 15:22
Megtapsolták az emberek az új balatoni hajók első részlegének megérkezését Siófokon
Vasárnap célba ért a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) új hajókat szállító konvojának első uszálya. Az Óriás nevű uszályt a Szikra motoros hajó vontatta be Siófokra, a hajózási zsilip elé.

Az Óriás uszály a BAHART új hajóinak felépítményeivel (a hajók tetejét leszerelték, hogy elférjenek a Sió hidak alatt, ezek közül hozott párat az Óriás) vasárnap 11 óra 40-kor érkezett meg Siófokra, a hajózási zsilip elé, ahol kikötött.

A Baross hídon és a Sió-csatorna szélén kisebb tömeg gyűlt össze, akik megtapsolták a konvoj érkezését.

Még egy Siófok feliratú hatalmas nemzeti színű zászlót is kifeszítettek a nézelődők, amíg az Óriást húzó Szikra motoros lassan behajózott a helyére.

A Bahart új hajóinak első szállítmányával megérkezik az Óriás uszály és kiköt a hajózási zsilip előtt – a kép jobb oldalán a köszöntők fotóznak
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

Hatalmas érdeklődés kíséri végig a Sió mentén a Balatoni Hajózási Zrt. két új kompjának és két új katamaránjának érkezését. A Kiliti duzzasztóműnél közel 300 ember gyűlt össze, hogy tapssal köszöntse az első szállítmányt.

A Siófok-Kiliti duzzassztóműnél így haladt át az első szállítmány
Fotó: Pálinkás Andor

Az új hajók óvatosan haladnak a Sión

Az új hajók még csak lassan jönnek fel a Sión, a katamaránokat és a kompokat mind külön-külön vontatják. Siófokra érkezésük még várat magára. A szállításban közreműködő közel 20 hajó koordinációja rendkívül komoly logisztikai feladatot jelent a szakemberek számára.

A Balatoni Hajózási Zrt. új személyszállító hajóinak egyikét vontatják a Sió-csatornán Medinánál
Fotó: MTI/Kiss Dániel

 

A BAHART a Magyarország Kormányának közreműködésével építtetett két új személyhajója és két kompja a komáromi hajógyárban készült el 2022-ben. Az új hajók vízre bocsátása és üzempróbája a hajógyárban megtörtént, és szállításra előkészített állapotban várták, hogy a Balaton vízállása, valamint az időjárás lehetővé tegye a vízi szállítást. Idén a Balaton elérte a 120 cm-es szabályozási szintet, sőt meg is haladta azt, így a szállító hajók szerdán elindulhattak a komáromi hajógyárból.

Pénteken zsilipeltek át a Sióra, azóta pedig lassan, óvatosan haladnak felfelé. A cél pedig Siófok, ahol a zsilipelés után kerülhetnek majd a BAHART kikötőjébe.

Itt pedig a felépítmények visszaszerelése vár az új járművekre.

Az összetett logisztikai feladatban a komáromi hajógyár, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és Kirendeltségei, valamint a BAHART munkatársai vesznek részt.

Nyitókép: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva