likeBalaton.hu | 2023.08.07. 14:00
Mikor érünk már oda?
A címben feltett kérdést bizonyára már mindenki hallotta, ha gyerekkel indult hosszabb útra. Sőt, hosszú útra sem kell menni, akár az az ötödik percben is elhangozhat a kérdés. De mi a teendő, mire figyeljünk, ha nyaralni indulunk autóval, hátul gyerekekkel?

Nem kell ahhoz a gyereknek hátul ülni és feltenni a kérdéseit, esetleg sírni, hogy a sofőr figyelmét elterelje. Pedig nagy balesetveszélyt jelent, ha a járművezető nem 100 százalékig az útra összpontosít.

Fotó: freepik

 

A gyerekeknek rejtélyes képességük van arra, hogy a legkellemetlenebb időpontokban igényeljék a törődést, amivel az autósok figyelmét elterelhetik az útról. Akár egy játékért veszekednek, akár millió kérdést tesznek fel. Ezekre fel kell készülni. Szerencsésebbek, akiknél a gyermek abban a pillanatban, hogy beteszik a gyerekülésbe és elindulnak, már mély álomba is szenderül, és legközelebb akkor ébred fel, amikor megérkeznek úti céljukhoz. A többség azonban nem ilyen szerencsés. Ezért meg kell tervezni, hogy egy nyaralásnál, amikor több száz km-t tesznek meg, mikor induljanak, mire lehet szükség útközben, mikor álljanak meg, hogy a sofőr csak az útra koncentráljon.

Persze, nem úgy kezdi senki, hogy rögtön egy több ezer kilométeres kirándulásra indul a kicsivel: rövidebb utak során kell tapasztalatokat gyűjteni. A gyerek életritmusát mindenki ismeri, hogy mikor alszik, mikor szokott enni. Az autós utazás sokkal nagyobb szabadságot ad, mint egy repülős vagy vonatos, hiszen ott áll meg az ember, ahol akar, és annyi időt tölt el ott, amennyihez kedve van.

Miután tudjuk, hogy úti célunk hány órányi autóútra van, ehhez lehet visszaszámolni az indulást, ami praktikusan mindig az alvásidőhöz legyen közel. Hosszabb, 8-9 órás autóútnál célszerű este, éjszaka indulni. Igaz, ekkor a szülő nem alszik, viszont cserébe a hátsó sorban ülők elég nagy valószínűséggel igen, és még a kánikulát és a nagy forgalmat is el lehet kerülni.

Fotó: freepik

 

Fontos, hogy a gyereknek minden kéznél legyen, illetve mindent vigyünk magunkkal, ami a napi rutin során kell: cumi, plüss, takaró, kedvenc zene, mese. Ha amiatt nem lett valaki énekes, mert nincs hangja, attól még együtt lehet énekelni a gyerekkel! De bármit is tesz a gyerek hátul, soha ne a sofőr nyúljon oda például felvenni egy leesett cumit! Ha a családban csak egy gyerek van, akkor az egyik szülő üljön mellé hátra!

Viszont annak ellenére előfordul, hogy mindenre felkészült a szülő, mégis végtelen sírás kezdődik. Ekkor a legjobb megállni, és ha még olyan korú a gyerek, akkor alaposan megvizsgálni a pelust, mert előfordulhat az is, hogy rendkívüli esemény történt.

Ami pedig a legfontosabb: gyereket csak gyerekülésben szabad szállítani. Nagyobb gyereknél pedig az ülésmagasító használata ajánlott. Az ő életük érdekében.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: police.hu
Nyitókép: freepik

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva