Napló | 2021.04.12. 10:00
Mit kell tenni, ha eltéveszted a lehajtót a pályán? - videó
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a közelmúltban két videót is közzétett, amelyen az autósok, miután eltévesztettek egy fel- vagy lehajtót egy forgalmas gyorsforgalmi úton, a lehető legrosszabb döntéseket hozták: megfordultak vagy visszatolattak.

Nemcsak a közútkezelőnek vannak ilyen felvételei, számos közösségi felületen lehet hasonló vi­deó­kat találni. Pedig van biztonságos megoldás is, erre hívja fel a figyelmet a társaság. Legutóbb volt, aki az M25-ös autóútról az M3-as autópályára letérve okozott hatalmas balesetet.

Itt mindig friss infókat találsz a balatoni közlekedésről, különös tekintettel az M7-es autópálya forgalmára.

 

Tudod, hogy mikor kezdték el építeni az M7-est és hogy milyen lassan készült el? Itt olvashatsz róla.

Számos autós pedig az M44-es autóút békéscsabai turbó körforgalmából a nem megfelelő sávot választva hajtott fel véletlenül a gyorsforgalmi útra, de Fehérvár környéki esetek is szép számmal akadnak.

 

A legsúlyosabb 2016 decemberében történt. Amegyeszékhely határában, a 7–8-as út közös szakaszán két autó ütközött össze, a balesetben mindkét autó vezetője életét vesztette. A 82 éves sofőr a forgalommal szemben haladt.

Sok esetben az is közös, hogy az autóvezetők amiatt ijednek meg, hogy olyan szakaszra hajtanak fel tévedésből, amelyre nem rendelkeznek érvényes autópálya-matricával.

A közútkezelő fontosnak tartja kiemelni az alábbiakat

ha valaki így jár, létezik olyan megoldás, amely nem élet- és balesetveszélyes. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ugyanis úgynevezett 60 perces szabályt alkalmaz, tehát ha valaki úgy hajt fel egy fizetős autópályára vagy autóútra, hogy nincs az adott útszakaszra érvényes e-matricája, azt egy órán belül pótolni tudja.

Egyébként már drónokkal is figyelek az M7-es autópálya forgalmát. Nézd meg te is!

Pár kilométer kitérőért ne kockáztassunk

A fizetős útszakaszra való felhajtástól számítva tehát 60 perce van az autósnak, hogy a szolgáltató saját internetes felületén (ematrica.nemzetiutdij.hu), valamint egyéb online felületen, telefonos applikáción, benzinkúton, a szolgáltató ügyfélszolgálati irodáiban vagy bármilyen más viszonteladónál megváltsa a járművére a megfelelő vignettát, elkerülve ezzel a pótdíjfizetési kötelezettséget és egy esetleges komoly balesetet.

Azoknak, akik egy fel- vagy lehajtót tévesztenek, azt tanácsolja a Magyar Közút, hogy semmiképpen se tolassanak vissza vagy forduljanak meg, hanem a legközelebbi csomópontnál biztonságosan térjenek le a gyorsforgalmi útról, és úgy vezessenek tovább úti céljukhoz. A hazai autópálya-, illetve autóút-hálózaton ráadásul sűrűn találkozhatunk csomópontokkal, nem éri meg felelőtlen akciókkal próbálkozni, mert pár kilométernyi kitérővel (útban és időben) el lehet kerülni ezeket az életveszélyes szituációkat.

Itt olvashatsz bővebben az M7-esen az utóbbi években történt balesetekről.

Fotó: H. Szabó Sándor / sonline.hu

 

Forrás: veol.hu

Nyitókép: FMH

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva