likeBalaton.hu | 2023.10.29. 14:00
Modern technológia a tó egészségéért és a turistákért
A Balaton nem csak Magyarország, de Közép-Európa egyik legnagyobb gyöngyszeme. A tó azonban nem csak a nyaralók paradicsoma, hanem egy élő ökoszisztéma, melynek egészségét folyamatosan figyelemmel kell kísérni. Ebben segít az újonnan kialakított integrált döntéstámogató rendszer, amely a Balaton egészségének monitorozására és a turisták tájékoztatására szolgál.

A Balaton Közép-Európa legnagyobb sekély vízű tava, amely vízfelületéhez viszonyítva kis vízgyűjtővel rendelkezik, ezért érzékenyen reagál a környezeti, meteorológiai változásokra. A Balaton érzékenysége miatt fontos, hogy a környezeti és meteorológiai változásokat időben észleljük és megértsük. Az új monitoring rendszer ebben nyújt segítséget: négy különböző ponton, Siófoktól Keszthelyig, speciális kutatóállomásokat helyeztek el, melyek a tó vízminőségét, hidrometeorológiai állapotát figyelik. Ezek az állomások nem csak a tudósoknak, de a viharjelző rendszernek is fontos információkat szolgáltatnak.

A megfigyelő rendszer részeként szigetüzemű hidrometeorológiai és vízminőségi kutatóállomások létesültek a Balaton négy eltérő fizikai, kémiai, és ökológiai paraméterekkel jellemezhető medencéjében: Siófok, Balatonszemes, Szigliget valamint Keszthely térségében.

 

A kutatóállomások mederben maradó cölöpalapból, valamint a mérőműszerek és egyéb segédberendezések elhelyezését biztosító felszerkezetből állnak
Fotó: KDTVIZIG

A téli jegesedési időszakban a felszerkezetet és a rajta lévő műszereket biztonságvédelmi szempontok miatt le kell szerelni, az alépítmény a megfelelő hajózási jelzésekkel ellátva a Balaton medrében marad. A kutatóállomásokon elhelyezett műszereket és berendezéseket a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a projektben együttműködő egyik partnerszervezete, az Országos Meteorológiai Szolgálat üzemelteti. A kutatóállomások helyet biztosítanak a viharjelző rendszer berendezései számára is.

De nem csak a tó egészségére gondoltak.

A Balaton parti sávjába telepített távjelzősített nyomásmérő szondák a talajvízszintek mérését szolgálják, ezeket a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság üzemelteti. A partnerszervezetekkel való együttműködés lehetővé tette az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet eszköz- illetve műszerparkjának bővítését is.
A műszerek által gyűjtött adatok a Balaton adatbázisba kerülnek. Az adatbázisban tárolt, validált adatok a tó partján hét frekventált helyszínen kihelyezett web alapú tájékoztató felületen – digitális tájékoztató táblákon – valamint mobil alkalmazásokon elérhetők az érdeklődők számára.

A parton elhelyezett digitális tájékoztató táblák és mobil alkalmazások segítségével a látogatók is tájékozódhatnak a tó aktuális állapotáról
Fotó: KDTVIZIG

Az „Átfogó környezeti megfigyelő ás tájékoztató rendszer a Balatonon” (KEHOP-1.1.0-15-2017-00012) projektet a Széchenyi 2020 program keretében, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Középdunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma valósította meg. A projekt megvalósítását az Európai Unió és Magyarország Kormánya támogatta, több mint 1,3 milliárd Ft vissza nem térítendő támogatással.

 

Nyitókép: AI

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva