likeBalaton.hu | 2023.11.16. 10:00
Nagy előrelépés történt a Balaton vizének tisztasága érdekében
Befejeződött az a több mint 5 milliárd forintos beruházás, melynek révén javul a Balaton vízminősége. A Balaton északi partjának vízfolyásai rengeteg hordalékot szállítanak a tó felé, amelyek felfogására szolgáló terek mára feltöltődtek. Ezért a vízügyi szakemberek a befolyó vizeken érkező uszadék, hordalék és szerves tápanyagok visszatartását célozták meg.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciumában megvalósított beruházást az Európai Unió és Magyarország Kormánya 5,139 milliárd forinttal támogatta.

A 2021-ben indult, és 2023. október 31-én befejezett Preventív intézkedések a Balatont érintő vízminőségi problémák hosszútávon fenntartható kezelésére című (Kehop) projekt célja a tó vízminőségi állapotának javítása volt.

Ennek keretében megtörtént több balatoni vízfolyás rendezése,

a Lesence vízrendszer és a Lovasi-tározó reaktiválása, valamint a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer nagyműtárgyainak felújítása,

a 4T illetve 21T zsilipjeinek teljes körű építészeti, gépészeti és villamos felújítása – tájékoztatott a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Teljesen felújították a Kis-Balatonnál lévő 4T zsilipet
Fotó: Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

A Lesence vízrendszer, mint szűrőmező

Az északi parton a Tapolca-, Lesence-, Kétöles- és Világos-patak, a Középvízi-csatorna, és a Nemesvitai-övárok a Lesence nádas szűrőmezővel kiegészülve alkotják a Lesence vízrendszert, amely egyfajta szűrő funkciót lát el.

A nádas szűrőmező nemcsak hordalékfogóként szolgál, hanem a tápanyagok megkötése révén is kedvező hatást gyakorol a Balaton vízminőségére.

Ezt a hatást a nád vízszintes és függőleges irányban fejlődő terjedelmes, sűrű szövevényt alkotó gyökérzete biztosítja. A Tapolcai-medence vizei a Lesence nádas szűrőmezőre kormányozhatók, ahol megfelelő tartózkodási idő és a növényzet tápanyagfelvétele miatt a szűrőmezőről kifolyó vizek minősége kedvezőbb.

Áteresz a Lesence-patakon
Fotó Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Monitoring állomásokon figyelik a tóba érkező vízfolyásokat

A projektben hat kis vízfolyás (Lovasi-séd, Kéki-patak, Örvényesi-séd, Burnót-patak, Eger-víz, Cinegepatak) torkolati szakaszán

a meglévő hordalékfogók, uszadékfogók felújítása, új műtárgyak építése, mederburkolatok rekonstrukciója történt meg,

valamint sor került a Lesence nádas szűrőmezőhöz hasonló feladatot ellátó Lovasi-tározó rehabilitációjára is.

A Balatonba jutó tápanyagterhelés és a vízminőségvédelmi létesítmények hatásfokának folyamatos nyomon követése érdekében a tavat tápláló vízfolyásokon vízmennyiségi és vízminőségi monitoring állomások létesültek.

Nyitókép: Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva