Krausz Andrea | 2023.12.29. 08:00
Remény és örökbefogadás a siófoki állatmenhelyen
Kutyasétáltatással, ajándékozással telt az ünnep a Siófoki Állatmenhelyen, ahol 150 árva négylábú várja, hogy örökbefogadják őket.

Télen is zajlik a közösségi élet a Siófoki Állatvédő Alapítvány menhelyén. Az ünnepek előtt sokan érkeztek a telepre, hogy megajándékozzanak egy-egy kiválasztott kutyust. A csomagokban eledelek, jutalomfalatok, takarók, kutyajátékok, plüss állatok sorakoztak a karácsonyfa alatt. Ezúttal a kennelek is megnyíltak. Közel száz kutyabarát vállalkozott arra, hogy elvigye sétálni egy körre az ebeket.

Így szerezve néhány boldog percet a menhely lakóinak.

Az alapítvány munkatársai pedig forró italokkal és süteményekkel kínálták a vendégeket.

Ajándékok a siófoki kutyamenhely lakóinak
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Sokan lepasszolnák a kutyáikat

– Az év második felében csökkent az örökbefogadási kedv. Tavaly több mint 500 kutyát tudtunk gazdihoz juttatni, de úgy tűnik, idén csak 400 körüli lesz ez a szám. Viszont rengetegen akarják kedvencüket leadni – mesélte Vörös Zsuzsa, a Siófoki Állatvédő Alapítvány elnöke. – Sokan anyagi okokból akarják a kutyájukat lepasszolni.

Van, hogy idős emberek nem tudnak 2-3 állatról gondoskodni, ezért hívogatják sorra a menhelyeket.

40 olyan nagytestű kutyánk van, amelyeknek nagyon kicsik az esélyeik az örökbeadásra. Számukra viszont nagy kenneleket kell biztosítani, nem tehetjük őket szűkös helyre. Nagyon észnél kell lennünk, hogy mire költünk. Ebben az évben a munkabérek és a járulékok is megemelkedtek, és a tápot, az állatorvost, a gyógyszereket, valamint a rezsit is ki kell valahogy fizetni. Árammal fűtjük a kiskutyák házát és a műtött állatok lábadozóját – tette hozzá Vörös Zsuzsa.

A látogatók megsétáltatják a menhely lakóit
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Egy autót szeretnének

Mint mondta, várják a kormány segítségét, a pályázatokat, valamint az adó 1% felajánlásokat. Télen jól jönnek a takarók, bármilyen kutya- és cicaeledel, mert mentett macskák is vannak náluk. Szükség van fertőtlenítő- és tiszítószerekre. A kutyamenhely egyébként nagy területen fekszik. Probléma, hogy legyen mindig elég gondozó, akik kitakarítják a kifutókat, gereblyéznek, füvet nyírnak. És mire végeznek, kezdhetik az egészet elölről, a munka szinte folyamatos.

A menhely vezetője úgy fogalmaz, nagyon jó lenne, ha két kívánsága teljesülne: az egyik egy új furgon lenne, mert a 27 éves Ford Transitjuk már a végét járja.

A másik pedig, tulajdonképpen teljesíthetetlen, de így szól: változzon meg az emberek gondolkodása, és ne legyen szükség a menhelyre. Régen észszerűen felmérték az emberek, hogy hány kutyáról tudnak gondoskodni. Manapság viszont felelőtlenek, sok kölyökkutyát vásárolnak, melyeket felnőtt korukra már inkább kidobnának.

Vörös Zsuzsa, a Siófoki Állatvédő Alapítvány elnöke
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Egy igazi tündérmese

Zsuzsa természetesen szép történetekről is beszámolt. Mint mondta, különös sztori fűződik két idősödő, nagytestű kutyus örökbe fogadásához.

– Egy hölgy azzal keresett meg bennünket, hogy szeretne elvinni egy kisebb kölyökkutyát. Többször is eljött, sétáltatta az állatokat, és persze nyitott volt a tanácsainkra. Majd kikötött egy 8 éves, német juhásznál, aki egyébként egy tündérbogyó, és Csibésznek hívják. Nagy volt a boldogság, hogy a hölgy végül befogadta az idősödő állatot, de a történetnek itt még nincs vége – mesélte mosolyogva a menhely vezetője. Majd így folytatta – Csibésznek volt egy barátja, a Bella, egy nagytestű német juhász keverék, aki most egyedült maradt. A hölgy addig-addig gondolkodott, míg úgy döntött, a Bellát sem hagyja a menhelyen. Őt is örökbefogadta.

És most két, szinte teljesen esélytelen, idős állatnak van boldog otthona.”

További fotókért kattints a képbe!

 

Nyitókép: Krausz Andrea

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva