Krausz Andrea | 2023.10.24. 08:00
Siófokra látogat a világhírű operettszerző, Kálmán Imre lánya
Október 25-én Siófokra látogat a Mexikóban élő Kálmán Yvonne, aki napjainkban is őrzi édesapja, Kálmán Imre hagyatékát. Siófokon ötnapos fesztivállal emlékeznek meg Kálmán Imre halálának 70. évfordulójáról

A világhírű operettkomponista 1882. október 24-én Siófokon látta meg a napvilágot.

Születésnapja, amely egyben a másik nagy magyar operettszerző, Lehár Ferenc halálának napja is, 2002 óta a magyar operett napja.

Kálmán Imre gazdag életművet hagyott az utókorra. Nagy sikerű alkotásait, a Marica grófnőt, A bajadért, A cirkuszhercegnőt, A cigányprímást, A chicagói hercegnőt, A montmartre-i ibolyát és a többit számos országban játsszák ma is. Leghíresebb műve, a Csárdáskirálynő örökre beírta magát a műfaj történetébe.

Kálmán Imre szülőháza Siófokon emlékházként működik
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Kálmán Imre lánya, Kálmán Yvonne is részt vesz a siófoki megemlékezésen

A neves zeneszerző szellemi hagyatékát napjainkban is őrzi lánya, a Mexikóban élő Kálmán Yvonne.

Harmadik gyermekként jött a világra, és bár igazi világpolgár, a szíve mélyén ma is magyarnak vallja magát.

– Fontos számunkra, hogy Kálmán Imre szellemi hagyatékának őrzője, édesapja nagykövete ellátogasson Siófokra – mondta a likeBalaton.hu-nak Kiss László, a Kálmán Imre Művelődési Központ igazgatója. – Kálmán Yvonne még 86 évesen is eljön Magyarországra, és számos előadást megtekint. Budapest, Kassa és Miskolc mellett ezúttal Siófokra is ellátogat. Szentpéteri Andrásnak köszönhetően (Kálmán Yvonne magyarországi képviselője) október 25-én, 12 órakor részt vesz a Kálmán Imre Emlékház előtti megemlékezésen. Erre a programra is minden érdeklődőt szeretettel várunk, ahol Apáti János, az Apáti Dixieland Band alapítójának feldolgozásában csendülnek fel a híres melódiák – hívta fel a figyelmet Kiss László.

Kálmán Imre lánya, Kálmán Yvonne Mexikóban él, de gyakran ellátogat Magyarországra
Fotó: Éder Vera/Margitszigeti Színház engedélyével – hivatalos

Ötnapos Kálmán Imre Fesztivál Siófokon

Az immár 16-dik alkalommal megrendezett siófoki Kálmán Imre Emléknapok 2023. október 24. és október 28. között várja a műfaj szerelmeseit.

Zenés színházi előadás és ünnepi gálaműsor is szerepel a főszervező Kálmán Imre Művelődési Központ kínálatában.

– Azt szokták mondani, minden nap, minden órában fölcsendül valahol egy Kálmán Imre dallam a világban. Az ’50-es évektől ebben segítettek a rádiók, szalagos magnók és lemezjátszók. Ennek apropóján október 24-én „A múlt varázsa” címmel Incze Domokos régi hanghordozókat bemutató kiállítását nyitjuk meg, majd az operetténekes Peller Károly két vendégével, Csonka Zsuzsával, és Leblanc Győzővel beszélget – mondta Kiss László, aki hozzátette, október 25-én igazi kávéházi hangulat részesei lehetünk a Hadart Színház „Orfeum” című zenés előadása révén, és különlegességnek számít majd a „Te rongyos élet” című zenés színdarab a New York-i Magyar Színház előadásában. A nagyoperett sem maradhat ki a kínálatból.

Október 27-én a Magyar Zenés Színház „Marica grófnő” produkcióját láthatja a közönség,

október 28-án pedig az Apáti zenekar ad ízelítőt a jazz műfajában feldolgozott Kálmán Imre operett dallamokból.

a siófoki Kálmán Imre Emléknapok 2022-ben
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

A családosok kedvence az Operett kisvonat ezúttal is ingyen szállítja utasait október 24-27. között a városban. Indulási és érkezési helyszín Siófok Fő tere.

Nyitókép: Éder Vera/Margitszigeti Színház engedélyével – hivatalos

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva