sonline.hu | 2022.10.27. 16:00
Száz vizsgálat, tizenhárom figyelmeztetés
Véget értek az idegenforgalmi fogyasztóvédelmi ellenőrzések.

A Somogy Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Osztályának munkatársai a szezonban több mint 100 hatósági ellenőrzést végeztek a turisták által leginkább látogatott helyszíneken, vízparti nyaralóhelyeken, fesztiválokon. Az ellenőrzések alkalmával vizsgálták többek között a mérlegeket, az italmércéket, a feltüntetett árakat, a nyitvatartási időt, a nyugtaadást, és azt is, hogy a vásárolt ital mennyisége valóban stimmel-e.

Szeptember 30-ig 96 vendéglátóipari egység és 8 személytaxi ellenőrzését végezték el próbavásárlások során, és 13 esetben végződött valamilyen kifogással a vizsgálat.

Volt, ahol a csomagolóanyag súlyát is hozzámérték a termékhez, volt, hogy kisebb mennyiséget kapott a vásárló, mint amennyit kifizetett, de előfordult félreszámolás és az is, hogy nem tüntették fel az árat. Abban a kilenc esetben, ahol többletszámolás történt, összesen 2655 forint volt a különbség, vagyis a kelleténél ennyivel fizettek többet a vásárlók.

A személytaxi-szolgáltatásokat az ellenőrök a közlekedési hatóság szakembereivel közösen végezték Kaposváron és Zamárdiban, jogszabálysértés nem történt.
A Fogyasztóvédelmi Osztály a mikro-, kis- és középvállalkozások esetében, a jogsértés első alkalommal történő elkövetésekor eltekintett a bírság kiszabástól, a jogszabályi előírásoktól eltérően működő egyéni vállalkozókat, társaságokat pedig a jogsértések megszüntetésére kötelezte. Ennek értelmében a 13 eljárás minden esetben figyelmeztetéssel és a jogsértő magatartás további folytatását megtiltó határozattal zárult.

Forrás: sonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva