likeBalaton.hu | 2023.06.19. 10:00
Titkok a természetes barnulásért: a béta-karotin
Nyári szépségápolás, barna bőr, egészségesen? Ismerd meg a béta-karotinban gazdag ételek hihetetlen erejét, amelyek segítenek elősegíteni a természetes barnulást és védelmet nyújtanak a nap káros hatásai ellen. A tökéletes nyári bőrtónus titka csak egy kattintásnyira van!

Nem kell égetned a bőrödet a napon órákon át, hogy elérd a tökéletes barna árnyalatot! Fedezd fel, hogyan teheted ezt meg természetes és egészséges módon, magas béta-karotin tartalmú ételek segítségével, melyek fokozzák a bőr pigmentációját és természetes színt kölcsönöznek neked. Készen állsz, hogy megismerd ezeket a bőrszépítő titkokat? Olvass tovább!

SÁRGARÉPA
Ha napozás és táplálkozás, akkor első a sárgarépa, hiszen kiemelkedően magas a béta-karotin tartalma. Nyaralás előtt rágcsálj el napi 3-4 négy répát, így felkészíted a bőröd a napozásra. Nem kell túlzásba esni: ennyi pont elég lesz a kellemes színárnyalathoz – tanácsolja a mindmegette.hu.

PARADICSOM
A paradicsom sok-sok karotinoidot tartalmaz, amitől a bőröd természetesen „meleg”, ragyogó árnyalatú lesz. Egy tanulmány szerint ráadásul a kísérletben résztvevők 75%-ának jobban tetszett a karotinoidok által biztosított arcpír, mint a napbarnított, bronzos arc. Szóval ha meguntad a napozást, jöhet a paradicsom!

KALIFORNIAI PAPRIKA
Talán nem is gondoltad volna, de a kaliforniai paprikában is rengeteg a béta-karotin, így ha sokat falatozol belőle, akkor nem kell attól tartanod, hogy sápadt leszel a nyáron.

ŐSZIBARACK
Ez a gyümölcs rengeteg C-vitamint, béta-karotint, valamint alfa-hidroxi-savat is tartalmaz, ami a ránctalanító krémek egyik fontos összetevője. Így a barack nem csak extra színt ad a bőrödnek, hanem fiatalítja is azt.

ANANÁSZ
Ez a trópusi gyümölcs nagy mennyiségű A- és C-vitamint tartalmaz, melyek fontos szerepet játszanak a kollagén képződés folyamatában, így a bőrt sugárzóvá és fiatalosabbá teszik.

ÉDESBURGONYA
Az édesburgonya – akárcsak a sárgarépa – csak úgy hemzseg a béta-karotintól. Szóval ha rendszeresen fogyasztod, az a bőröd színén is garantáltan meg fog látszani!

 

Mégis miért olyan fontosak a béta-karotinban gazdag ételek, ha a napozásra készülünk? Az előnyök száma sokkal több, mint amit gondolnánk.

Először is, a béta-karotin – mely a szervezetben A-vitaminná alakul – hozzájárul a bőr egészségének megőrzéséhez. Segíti a bőrsejtek regenerálódását és védelmet nyújt a káros napsugarakkal szemben, csökkentve az égési sérülések és a hosszú távú napkárosodás kockázatát. Tehát, ha magas béta-karotin tartalmú ételeket fogyasztasz a nyaralás előtt, elősegíted a bőröd természetes védekező képességét a nap káros UV sugaraival szemben.

Másodszor, a béta-karotinban gazdag ételek elősegítik a bőr természetes barnulását. Amikor a bőrünk napfénynek van kitéve, a melanin nevű pigment termelődik, ami a bőrünk barna színét adja. A béta-karotin segíthet a melanin termelődésének fokozásában, így elősegítve a természetes barnulást.

Harmadszor, a béta-karotin gazdag ételek antioxidánsokat is tartalmaznak, amelyek védelmet nyújtanak a szabadgyökökkel szemben. A napfény által előidézett szabadgyökök korai bőröregedést okozhatnak, így az antioxidánsok hozzájárulnak a bőr fiatalos megjelenésének megőrzéséhez.

Végül, a napfényben töltött hosszú órák megterhelhetik a szemet, a béta-karotin pedig hozzájárul a szem egészségének fenntartásához, megóvva a napsugarak káros hatásaitól.

Tehát, ha tervezed a nyaralást, ne feledkezz meg a béta-karotinban gazdag ételekről, mint a sárgarépa, a paradicsom, a kaliforniai paprika, az őszibarack, az ananász és az édesburgonya. Nemcsak a természetes barnulást segítik elő, de a bőr és a szem egészségét is megőrzik.

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva