likeBalaton.hu | 2023.06.16. 16:00
Napvédelem és smink a strandon – tippek minden korosztály számára
Nyár, napsütés és természetesen a Balaton-part. A strandolás idején már automatikusan nyúlunk a naptejhez, de a kertben vagy akár a városi séta alkalmával sem feledkezhetünk meg a minden korosztály számára elengedhetetlen napvédelemről.

A nyári makeup trendeket is követnéd? Arra is van néhány tippünk, hogy hogyan nézhetsz ki a strandon is ragyogóan, anélkül, hogy károsítanád a bőrödet.

Napvédelem: alapozás a ráncok ellen! (20-30 évesek)

A fiatal bőr még rugalmas és ellenálló, de ez nem jelenti azt, hogy figyelmen kívül hagyhatod a napvédelmet! A napvédelem az öregedésgátló rutin alapja, így ezekben az években is fontos alkalmazni. Használj minimum SPF 30-as napvédő krémet minden nap, és 2 óránként kend fel újra, különösen, ha sok időt töltesz a vízben. A sminkről szólva, a „természetes” megjelenés a legjobb választás a strandon. Válassz egy könnyű BB krémet, amelyben van SPF védelem. A vízálló szempillaspirál és ajakbalzsam SPF-vel segít megőrizni a friss, természetes megjelenést anélkül, hogy túlzásba vinnéd.

Sokáig szeretnél foltmentes bőrt? (30-50 évesek)

A bőr öregedésének és a pigmentfoltoknak a napfény az egyik fő oka, ezért növeld az SPF faktorát 50-re, és ne felejtsd el újra és újra felvinni a napvédőt a nap folyamán. A smink terén a hidratálás kulcsfontosságú. Használj hidratáló alapot, ami nem zárja el a pórusokat és SPF-t tartalmaz. Az ajakfények, bronzosítók és highlighterek segítenek kiemelni a nyári bőrszínt anélkül, hogy túlzásba vinnéd.

Mosolyráncok és egészséges bőr (50+)

Ekkor már különös figyelmet kell fordítani a napvédelemre, mert nagyobb a bőrrák kockázata. Az SPF 50+ napvédő krémek ajánlottak, és ne feledkezz meg a szem körüli területekről és a szádról sem. A smink esetében a kevesebb több elvet érdemes követni. Egy színezett hidratáló krém SPF-vel, egy halvány rúzs és egy kis szempillaspirál tökéletesen megfelel a strandon töltött napokhoz. Emellett a szemöldök formázásával és a szempillák dúsításával is frissebb és fiatalosabb megjelenést kaphatsz.

 

S, hogy a gyakorlatban hogyan is készüljünk a szépítkezés során a partra, abban Nichols Camilla a soproni Fagus Hotel kozmetikusa segít.

  • Ha a vízparton magabiztosabbnak, vonzóbbnak érezzük magunkat sminkben, először is felejtsük el a mindennapi rutint, ne úgy kezdjünk szépítkezni, mintha munkába mennénk. Sminkelés előtt mindenképp vigyünk fel fényvédő réteget, ami az erős nyári napsugárzáshoz igazodva 50 faktoros legyen. Ezután várjunk néhány percig, hogy a krém felszívódjon, ami egyrészt jó alap lesz a sminkhez, másrészt így biztosabb az órákig tartó védelem.
  • A szépítkezés következő állomása egy jó minőségű BB vagy CC krém, amelyeket kifejezetten alapozó helyett ajánlott használni a vízparti sminkhez. Fontos, hogy ezeket gyengéd, lefelé irányuló mozdulatokkal vigyük fel, és mellőzzük a bőr fölösleges dörzsölését. A BB krém tulajdonképpen színezett hidratáló, ami korrigálja a hibákat, táplálja, egységesíti a bőrt. A CC krém lényegében színkorrigáló, és mindent tud, amit a BB, viszont a textúrája még könnyedebb, öregedésgátló tulajdonságokkal is rendelkezik, jobban elfedi a foltokat, a pattanást vagy a pírt, és kiegyenlíti az arcbőrt. Ezek a készítmények antioxidánsokat, hidratáló anyagokat tartalmaznak, és bőrtípus szerint többféle létezik belőlük. Érdemes ezért elolvasni a címkéket, hogy mindenki olyan terméket vegyen, ami a saját bőréhez passzol. Arra is figyeljünk oda, hogy a felvitt krémek víz- és izzadásállóak legyenek, különben hiába a sok előkészület, a strandon hamar elfolyhat a smink.
  • A pontot az i-re a szemek és az ajkak hangsúlyozásával tehetjük fel. Akár kozmetikus segítségét is érdemes kérni ehhez. Számtalan módszer létezik arra, hogyan emelhetjük ki szemöldökünket: vízálló szemöldökceruzával vagy szemöldök géllel is teltebbé tudjuk varázsolni. Ha ceruzát használunk, színe néhány árnyalattal legyen sötétebb szemöldökünk eredeti színénél, és az extra szálak megrajzolása után szemöldökkefével át is fésülhetjük kicsit. Természetesen nincs igéző tekintet felturbózott szempillák nélkül. Mivel még a vízállónak nevezett szempillaspirálok között is vannak különbségek, érdemes nyaralás előtt tesztelni, melyik bírja valóban a fürdést, izzadást. Aki viszont ezzel sem szeretne bajlódni, készüljön tartós szempillagöndörítéssel az üdülésre.
  • Az ajakvédelem- és ápolás is rendkívül fontos, ha strandon vagy olyan helyen vagyunk, ahol órákon át tűz ránk a nap. Folyamatosan hidratáljunk, és elsősorban ajakbalzsammal kenjük naponta többször az ajkakat, megelőzve a kicserepesedést vagy felrepedést. A színezett ajakápolók vagy a vitaminos szájfények is elősegítik, hogy ajkaink kánikulában is szépek maradjanak.

Fotók: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva