likeBalaton.hu | 2024.03.11. 08:00
I. világháborús karabélyok és lőszerek a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban
Az újságpapírba csomagolt lőszereket hatástalanították, a karabélyokat restaurálják. A leletek ezt követően kerülnek kiállításra.

Három, az I. világháború idejéből származó karabélyt adtak át a Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezredének katonái a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumnak, amelyeket még 2022-ben találtak a bakonyi vármegyeszékhely várában tartott ásatásokon.

– Alakulatunk céljának tekinti a már veszélytelen történelmi emlékek megőrzését, mert ezek a muzeológusok számára felbecsülhetetlen értékkel bírnak – mondta Lengyel László alezredes, az ezred parancsnoka.

Hatvan, újságpapírba csomagolt karabélylőszert is találtak

Ilyen az a három, 1895 mintájú Mannlicher karabély is, amelynek fém darabjait és az egykor hozzájuk tartozó, hatvan darab, újságpapírba csomagolt, nyolc milliméteres karabélylőszert a Magyar Nemzeti Múzeum régészei 2022 februárjában

a Veszprémi Érsekség felújítási munkáit megelőzően, középkori sírok feltárása közben a vár legészakibb épületében, a nagyszeminárium alagsorában találták.

Első világháborús leletek kerültek elő a veszprémi egykori nagyszeminárium épületében
Fotó: Veszprémi Érsekség

A mintegy száz évig a földben szunnyadó lőszereket az ezred katonái a hatályos kormányrendelet szerint megsemmisítették, a karabélyokat pedig, miután működésképtelenségükről fegyverszakértői tanúsítvány született, most visszaadták a veszprémieknek.

– Fontos számunkra a Veszprém múltjához kapcsolódó tárgyak, valamint a hadtörténeti emlékek gyűjtése. Az 1711 előtti tárgyak, amelyek régészeti emlékeknek minősülnek, a törvény szerint a múzeum gyűjteményébe kerülnek, azonban a későbbieknél ez nem így történik – részletezte Péterváry-Szanyi Brigitta, a múzeum igazgatója.

Fontosnak érezték a három karabély restaurálását és későbbi bemutatását, és Pálffy Sándor fémrestaurátor kezdeményezésére megkaphatták azokat gyűjteményükbe. Terveik szerint

a honvédelem napjához kapcsolódó rendezvényükön láthatja majd a közönség az addigra már restaurált karabélyokat.

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: Veszprémi Érsekség

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva