veol.hu | 2023.05.30. 12:00
Tombol a pollenszezon!
Asztmatikus tüneteket, fulladást is okozhat a fűfélék nagy pollenszórása. Országosan magas a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja, helyenként elérheti a nagyon magas szintet is az Aerobiológiai Hálózat mérései alapján.

A következő időszakban a pázsitfűfélék virágporára érzékenyeknél erősödhetnek a szénanátha tünetei – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Magas pázsitfűpollen-koncentráció esetén, viharok és villámlás hatására a levegőben szálló nagyobb pollenszemek kisebb részecskékre esnek szét, melyek kis méretük következtében a tüdő mélyebb részeibe is eljutnak, így hevesebb reakciót válthatnak ki a szervezetben. Ekkor a tünetek hirtelen súlyosbodhatnak és asztmatikus tünetek, fulladás jelentkezhet.

Pollennaptár
forrás: ÁNTSZ

Az allergiások és az asztmában szenvedők számára azt javasolják, hogy vihar ideje alatt és az azt követő néhány órában is tartózkodjanak ne tartózkodjanak kint, és az ablakokat zárják be. Az udvarokban, útszéleken, árokpartokon most különösen fontos a fűnyírás, kaszálás, mellyel csökkenthető a pázsitfűfélék pollenszórása. Fűnyírás során allergiás, asztmás ember lehetőleg ne tartózkodjon a közelben, a lakásban pedig gyakran érdemes nedves portörlést végezni.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: MW archív

 



 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva