likeBalaton.hu | 2023.09.22. 16:00
Új életre kel este a megvilágított kert
A kerti világítás nem csak a biztonságról szól, hanem arról is, hogy milyen atmoszférát teremtünk az otthonunkban.  A jó időben, amikor még este is szívesen maradunk kint, a megfelelő világítás nemcsak a biztonságot, hanem a hangulatot is garantálja.

A balatoni kertekben, ahol a természet és az épített környezet találkozik, a világításnak különösen fontos szerepe van. A kertek és parkok dekoratív díszvilágítása manapság egyre népszerűbb. Egy jól megvilágított kert nemcsak a ház ékessége, hanem a kertben töltött időt is meghosszabbítja. Az esti mesterséges fények a nappali természetes világítás állandó változásában rejtett szépségekre is felhívhatják a figyelmet. Íme, néhány alapszabály, amelyek segítségével varázslatos hangulatot teremthetünk.

Világos és sötét zónák váltakozása

Sokan gondolják, hogy minél több fény, annál jobb. Azonban a túlzott világítás nem teremt igazi atmoszférát. A legjobb kerti világítás a világos és sötét zónák váltakozásán alapul. Az árnyékok és a fények játéka érdekesebbé, dinamikusabbá teszi a kertet, és kiemeli annak természetes szépségét.

Érdemes előre megtervezni, hogy mit szeretnénk a fény segítségével kiemelni
Fotó: AI

Fontos területek megvilágítása

Bizonyos területek megvilágítása nemcsak esztétikai, hanem biztonsági szempontból is fontos. A ház bejáratának, házszámának, garázsának és pincelejáratának jól láthatónak kell lennie. A kertkaputól a házig vezető út és a lépcsők megvilágítása is elengedhetetlen, hogy a kertben sétálva ne kelljen vakon tapogatóznunk.

 

A megfelelő lámpatest kiválasztása

A kertben lévő tárgyak, növények és területek kihangsúlyozása vagy éppen elrejtése a világítás segítségével lehetséges. Gondoljunk arra, hogy mely részeket szeretnénk kiemelni, és melyeket inkább háttérbe vonulni hagyni. A ház és környezetének stílusa is meghatározza, milyen lámpatesteket válasszunk. Egy modern házhoz például jól illenek az egyszerű, letisztult formájú lámpák, míg egy hagyományos, rusztikus stílusú házhoz talán a vintage stílusú világítótestek passzolnak jobban. A gyártók számos opciót kínálnak, általában az egyszerű, elegáns formákat helyezik előtérbe, amelyek szinte minden építészeti kialakítással harmonizálnak.

Biztonság és védelem

A kerti lámpák kiválasztásánál fontos, hogy ellenálljanak az időjárás viszontagságainak. A lámpatesteken található IP kódok (pl. IP 65) a védettség szintjét jelzik. A kertvilágításra legalább IP 44 védettségű lámpákat ajánlott választani.

A rovarok és a világítás

Az éjszakai rovarok, mint a szúnyogok és éjjeli lepkék, vonzódnak a mesterséges fényekhez. Azonban a meleg, sárgás fényforrások, mint például a teraszon, kevésbé vonzzák őket. A kert távoli részein elhelyezett hidegebb, kékes fényforrások viszont magukhoz csalogatják a rovarokat.

A sárga fény tökéletes a teraszra, a kert másik végébe tegyünk rovarcsalogató kékes fényű lámpákat
Fotó: AI

 

Energiatakarékosság

A kerti világítás nemcsak esztétikai, hanem biztonsági szerepet is betölthet. A biztonsági világításnak erős, egyenletes fénnyel kell árasztania a területet, de ne keverjük össze a díszvilágítással. A mozgásérzékelők segítségével a lámpák csak indokolt esetben kapcsolnak be. Az energiatakarékos fényforrások, mint a kompakt fénycsövek és a LED lámpák, csökkenthetik az energiafogyasztást. Ezek az eszközök különböző színekben kaphatók, és a gyártók már figyelembe veszik az új konstrukcióknál a kompakt fénycsövek és LED lámpák formáját és méretét. A LED világítás az utóbbi években robbanásszerűen terjedt el, és nem véletlenül. A LED lámpák hosszú élettartamúak, rendkívül energiatakarékosak és különböző színhőmérsékletekben kaphatók. A kertekben a LED lámpák kisebb energiafogyasztással is intenzív fényt biztosítanak, és a hagyományos izzólámpákhoz képest sokkal hosszabb élettartamúak. Emellett a LED technológia lehetővé teszi a dinamikus színváltást is, így a kert hangulatát az évszakoknak vagy akár a nap különböző szakaszainak megfelelően is változtathatjuk.

 

 

 

 

Nyitókép: AI

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva