Sándor Tünde | 2023.08.27. 10:00
Utószezonban is vár a Balaton!
Jelentős árkedvezményekkel csábítanak foglalásra, legalább három éjszakás őszi mini szabadságra országszerte a szálláshelyek.

A belföldi turizmus központja, a Balaton környékén is több tucatnyi apartman, panzió és különböző kategóriájú hotel a főszezoninál akár 20-25 százalékkal csökkentette árait, az iskolakezdés miatt törvényszerűen megcsappanó keresletet élénkítve.

Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

Csaknem 600 szálláshely csatlakozott a Szállás.hu oldalán futó kampányhoz, amelynek résztvevői őszi szabadságra csábítanak elvileg 14-20, gyakorlatilag akár 25 százalékos kedvezményekkel, amit a legalább három éjszakára foglalóknak biztosítanak szeptember 5-ig. Az iskolakezdés előtti utolsó, igazán nyárias napokkal így a vendégek és a vendéglátók egyaránt jól járnak.

20230712 Balaton Balatoni turizmus Fotó: Bach Máté BPM Magyar Nemzet MN
Fotó: Bach Máté / Magyar Nemzet

Mikor van utószezon a Balatonnál?

Régen augusztus 20-án véget ért a főszezon, az iskolakezdésre készülő családok sokasága hazautazott külföldről, vagy a Balatonról. Ilyenkor régen menetrendszerűen beköszöntött a rossz idő, a strandbüfében lehúzhatták és le is húzzák a rolót, bezártak a nyaralókra épülő helyi vendéglők és kisebb-nagyobb boltok, hirtelen csak a helyi lakosok maradtak a Balaton környéki településeken.

A klímaváltozás okozta fokozatos felmelegedés miatt újabban nem ér véget a nyár augusztus 20-án, de az árak már mérséklődnek, hiszen a főszezoni kereslet csökken, a jó időt a többség már csak legfeljebb a hétvégéken élvezheti a tónál. beköszöntenek az utószezoni árak.

Olcsóbb a szállás a Balatonnál az utószezonban?

Korábbi adatok szerint átlagosan 30 százalékkal olcsóbbak az utószezoni árak. A jó idő kedvezően hat a keresletre, még augusztus utolsó napjaira is érkeznek a foglalások, a nyárias időjárás sokat javíthat az augusztusi statisztikán – mondta Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke a Világgazdaságnak.

Hozzátette: a jó idő a rövidtávú foglalásokat segíti, de augusztus végén mindig nagy a törés az iskolakezdés és a szabadságolási szezon vége miatt.

Körülnéztünk a szállásfoglalási oldalakon, ahol igen különböző árakat találtunk.

Egyszerűbb és olcsóbb is a szállásfoglalás utószezonban – akár negyedével alacsonyabb áron találhatunk szállást a Balatonnál
Fotó: vinifera.hu

 

Három éjszakára két fő ellátás nélküli apartmanban 45-60 ezer forintért talál szállást most.

Hotelben sok a félpanziós ajánlat, ilyet egy négycsillagos keszthelyi szállodában 167 ezer forintért, Siófokon 190 ezerért, Balatonalmádiban 230 ezerért találtunk.

Akinek a háromcsillagos szálloda is megfelel, már 122 ezer forintért kap két személyre félpanziós ellátást három éjszakára, azaz négy napra. Balatonlellén 97 ezer forintért is láttunk foglalható csomagot, az árakat rugalmasan, a kereslethez igazítják a szállodák, vagyis napról napra változhatnak.

Milyen programok vannak a Balatonnál augusztus 20. után?

Kifejezetten izgalmas időszak ez, a nyári főszezon vége, amikor a turisztikai kínálat még teljes mértékben főszezoni, de már kedvezőbb árak mellett kapják meg a vendégek ugyanazokat a szolgáltatásokat – összegezte Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke.

Utazás nyár végén: előttünk az utószezon, nem csökken a kereslet a szeptemberi nyaralások iránt

Kifejezetten jó utószezonra számítanak a kiutaztatók, az augusztus végén záruló főszezon után a tengerparti nyaralásoktól a kulturális körutazások, európai városlátogatások és a mediterrán, illetve egzotikus hajóutak felé fordul a kereslet fókusza. Horvátország iránt sem szűnik meg az érdeklődés, szeptemberre harmadával több oda szóló szállásfoglalást rögíztett a Szallas.hu, mint egy éve.

Kezdődik az ősz és a Nyitott Balaton kampány őszi szezonja, ami a gasztronómiára koncentrál.

Nagyon jó termést várnak a balatoni borászok, hamarosan kezdődnek a szüreti fesztiválok. A balatoni gasztronómia évről-évre növekvő érdeklődésre tart számot, az utószezonban pedig a dinamikus árazással a szálláshelyek is jól tudnak alkalmazkodni a kereslethez a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke szerint.

Balatonfured,,Hungary,,06.10.2019,:,Fish,Ad,Wine,Festival,Fried,Fish
Jön az őszi gasztronómiai főszezon a Balatonnál
Fotó: Shutterstock

Fontos, hogy nagyon sokféle szálláskategória van, a magánszálláshelyektől a sokcsillagos hotelekig, mindenki megtalálja az igényeihez és a pénztárcájához szabott kínálatot.

Az utószezoni árakban nagy különbségek vannak, és markánsan megváltoztak az utazási szokások, sokan az utolsó pillanatban döntenek, figyelik az időjárást, a programokat,

 

Újabban az egy-két éjszakás foglalások aránya is nőtt, nem hosszú periódusokat foglalnak, hanem ha tehetik, többször, pár napra utaznak sokan a Balatonhoz – mondta Fekete Tamás.

A főszezon végével új szezon indul, az őszi gasztronómiai főszezon. Az idei év különlegessége, hogy még javában tart az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat a Balatonnál, amiért érdemes odautazik hétvégén és hétköznap is akár.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: vg.hu
Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva