likeBalaton.hu | 2024.04.03. 14:00
Vonattal-busszal gyere a Balatonra a bringaszezonban is
A tavasz beköszöntével egyre többen veszik elő a kétkerekűeket sportolás vagy kikapcsolódás mellett a mindennapi közlekedéshez is. A MÁV–VOLÁN-csoport a kerékpárosokat segítő szolgáltatásait az elmúlt években ütemesen fejlesztette, így idén is számos vonaton biztosít lehetőséget a bicikliszállításra.

Tavaly 2022-höz képest 20 százalékkal többen, csaknem 1,35 millióan vették igénybe a kerékpárszállítási lehetőségeket vasúton. Számukra is jelentős változásokat hozott a március 1-jén bevezetett új tarifarendszer. Újdonság a fixáras kerékpárjegy és a Kerékpár országbérlet, és valamelyest módosultak a szállítási feltételek is. A kerékpárhelyjegy-köteles vonatokon az utazóknak a kerékpárhelyjegyről előre kell gondoskodni.

Fotó: Mészáros Annarózsa

A Volánbusz idén is biztosítja a kerékpárszállítási szolgáltatást egyes, kiemelt turisztikai célpontokba közlekedő vonalain az autóbuszok hátfalára szerelt kerékpártartókon, amelyeken 3 bicikli szállítható. A kijelölt járatokon március 29-től október 27-ig szállítható bicikli a tavalyinál kedvezőbb, a vasútival megegyező áron.

A kerékpárral hosszabb útra, túrázni vagy nyaralni készülők számára ideális megoldás a közösségi közlekedés igénybevétele a célállomás megközelítésére. A MÁV–VOLÁN-csoport járatain – vonatokon, illetve egyes autóbuszokon – a legtöbb kedvelt nyaraló- és kirándulóhelyre eljuttatható a bicikli. A bringás turizmus népszerűségének növelését támogatjuk a nagy népszerűségnek örvendő kerékpárszállítási szolgáltatásaink fejlesztésével.

A járművek mellett az állomásokon is törekszünk a biciklisek igényeinek megfelelni. Budapest 10 elővárosi vasútvonalán mintegy 80 állomáson áll rendelkezésre színvonalas B+R tároló nagyságrendileg 4000 férőhellyel, az elmúlt években pedig több tucat regionális vasútvonal állomásain is létesültek korszerű kerékpártárolók, továbbá több állomás közelében megtalálhatók a közösségi kerékpár- és rollermegosztók, amelyek szintén a kombinált közösségi közlekedést támogatják.

Mi változott az új tarifarendszerrel?

Március elsejétől a kerékpárokat távolságtól függetlenül egységesen 500 forintos, 24 óra érvénytartamú, egyúti utazásra szóló kerékpárjeggyel lehet szállítani. Ez alól kivételt képez a Szeged és Hódmezővásárhely közötti TramTrain, ugyanis azon megmaradt az egy útra szóló zónajegy 235 forintért, mely a két város között a nagyvasút járatain is érvényes. A Kerékpár országbérlettel – melynek ára 4950 Ft és 30 napig érvényes – a MÁV-START (ide értve a TramTrain-t is) és a GYSEV hálózatán, valamint a HÉV-ek teljes hosszán biztosítjuk a kerékpárszállítást, valamint a BKK meghatározott járatain is érvényes.

A távolságalapú kerékpárjegyek és -bérletek, valamint a Balatoni, Fertő tavi és Tisza-tavi kerékpáros túrajegyek megszűntek. A START Klub kártyával rendelkezők és a Magyar Kerékpárosklub tagjai továbbra is kedvezményes, az új egységes jegyárhoz igazodó 375 forintos kerékpárjegyet vehetnek. A MÁV applikációból vagy online váltva továbbra is 5%-os kedvezményt biztosítunk a kerékpárjegyek árából.

Bizonyos vonatokon (jellemzően InterCity és expresszvonaton, elő-, fő- és utószezonban a Balaton térségében pedig minden vonaton) a kerékpárjegy mellé az eddigiekhez hasonlóan kerékpárhelyjegyet is szükséges váltani. Ennek díjszabása szintén változott: általánosan 300 forintba kerül, de helyi sajátosság, bőségesen vagy éppen szűkösen rendelkezésre álló kapacitás esetén 100, 650 vagy 990 Ft is lehet. A Balaton térségében május közepéig minden IC-vonatra 300 Ft-ba kerül a kerékpárhelyjegy. Fontos, hogy kerékpárhelyjegy-köteles vonaton csak kerékpárhelyjeggyel lehet utazni, ha a helyjegyek elfogynak, másik vonatot kell választani.

A kerékpárszállítás feltételei is módosultak: egy utas továbbra is egy darab biciklit szállíthat (kivéve kerékpár plusz kerékpár-utánfutó, melyek együttes szállítása megengedett). 16” kerékátmérőig továbbra is minden bicikli díjmentesen szállítható. 16”-20” kerékátmérő között azonban csak az összecsukható, összecsukott állapotban lévő biciklik szállíthatók díjmentesen, ám a nem összecsukható (vagy nem összecsukott) kétkerekűek szállításához kerékpárjegyet kell váltani. 20” kerékátmérő felett továbbra is csak kerékpár-viteldíj megfizetése mellett, a vonatkozó egyéb szabályok betartásával szállítható bicikli. A különleges kialakítású kerékpárok (pl.: tandem, kerékpár-utánfutó, teherkerékpár, fatbike stb.) egységesen 2 kerékpárjegy (és 2 kerékpárhelyjegy) váltásával szállíthatók.

Tekerjünk is

A tavaszi szezonkezdetre a számos lehetőség közül a következő kerékpáros úticélokat ajánlják az utasoknak, ahová magukkal vihetik a kerékpárjukat a vonatok fedélzetén:

 

Kerékpárral a Balaton körül

A Budapestről Balatonfüreden át Tapolcára kétóránként közlekedő sebesvonatokon már tavasszal is nagykapacitású kerékpárszállító kocsik közlekednek, így bátran tervezhető vonatos bringatúra a tóhoz. A déli partra közlekedő Balaton- és Tópart IC-ken 8-8 bicikli szállítható.

Március 15-től hétvégente Szombathelyről is közvetlen Lesence sebesvonat közlekedik Tapolcán át Keszthelyre, melyen 16 kerékpár szállítható.

Fontos, hogy kerékpárhelyjegy-köteles vonatokon csak kerékpárhelyjeggyel lehet utazni. Ez a Balaton térségében a tavasztól őszig igen nagy volumenű kerékpáros forgalom miatt különösen fontos. Ajánlják az utasoknak, hogy kerékpárjegyüket- és helyjegyüket váltsák meg elővételben, így biztosítsák maguknak a kiválasztott vonaton történő utazás lehetőségét. Kérik, hogy a konfliktusok elkerülése érdekében amennyiben egy adott vonatra már nem kaptak kerékpárhelyjegyet, ne próbáljanak ennek ellenére felszállni rá, hanem keressenek másik, számukra alkalmas vonatot.

A bicikliszállítás feltételeiről, lehetőségeiről és a szállítójárművekről a vasúttársaság honlapján részletes, térképekkel és képekkel illusztrált oldalakon lehet tájékozódni, ahol a fentiek mellett számos további térségbe is kínálnak eljutási ajánlatokat: Kerékpárszállítás.
A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!
Tervezd meg az utazást!
:
Forrás: mav.hu
Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu
Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva