Góz Lilla / sonline.hu | 2022.09.11. 16:00
Zsilipet bontanak a Balatonnál, szabályozzák a vízszintet
Zsilipet bontanak, ezzel is szabályozzák a Balaton vízszintjét.

Zsilipet bontanak a Siónál a vízszintszabályozás érdekében

Zsilipet bontanak a Siónál, ahol elkezdődött a régi le­eresztőzsilip bontása a Balaton vízszintjét szabályozó nagyszabású projektben, és az üzemviteli épület szerkezetépítése is megkezdődött. A közel tizenkilenc milliárdos fejlesztés eredményeképpen javulnak a fenntartható vízkészlet-gazdálkodás és a Balaton vízszint-szabályozás feltételei, biztonságosabbá válik a vízleeresztés.

Zsilipet bontanak a Siónál Fotó: Krausz Andrea

Zsilipet bontanak a Siónál
Fotó: Krausz Andrea

 

A Sió zsilipjének kapacitását a duplájára emelik

A Sió zsilip kapacitása a duplája lesz a korábbi másodpercenkénti hatvan köbméternek, ezzel biztosítható a vízterhelés hatékonyabb csökkentése nagy vizek esetén. Átépítik a két vízszintszabályozó nagyműtárgyat – a siófoki leeresztő zsilipet és a balatonkiliti mederduzzasztót, valamint a siófoki hajózsilipet.

A tervek szerint szeptember elején indul a leeresztőzsilipen lévő üzemi híd építése.

Amint ez elkészül, befejezhetik a régi műtárgy lebontását és megkezdődhet az íves híd építése is. Ezzel párhuzamosan a Sió felső szakaszának kotrása, valamint a bal parti töltésáthelyezés is folyamatban van.

Vízszabályozás anno

A Balaton ingadozó vízszintjét többször próbálták szabályozni a történelem folyamán. Az első beavatkozás Galerius császár nevéhez fűződik, aki a III. században vízlevezető csatornát építtetett valahol a mai Siófok térségében. Erről az eseményről Sextus Aurelius történetíró tájékoztat bennünket, aki leírja, hogy a császár 292-ben, elsősorban a Keszthelytől délre a mai Fenékpusztánál vezetett hadiút és átkelőhely biztonsága érdekében szabályoztatta a tó vízszintjét, és a környező területet megtisztíttatta az erdőktől.

A cikk folytatása itt olvasható.

 

Tervezd meg az utazást!
:

 

 

 

 

 

Forrás: sonline.hu
Nyitókép: sonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva